Translate

divendres, 14 de març del 2025

Més enllà del Feng Shui: Metereologia ancestral

Des de fa molt de temps, l’inici d’un nou any m’assenyala que és el moment d’adquirir un nou Llunari, un llibre-calendari per tenir en compte la influència del nostre satèl·lit i, així, aprofitar-la de forma correcta, no només a l’hora de treballar l’hort o el jardí sinó a la de tenir cura de la nostra salut.

El seu principal autor és Michel Gros, horticultor ecològic, que diu: “Treballar i viure amb la lluna és una forma senzilla i natural d’optimitzar els recursos i de millorar la nostra manera de viure respectant l’entorn”.

Consultant-hi el calendari d’aquest mes, hi he trobat una referència a les quatre témpores. Si aneu al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), veureu que les defineix com a “temps de dejuni, prescrit per l’Església catòlica, al començament de cadascuna de les quatre estacions de l’any”.  Tanmateix, segons el Llunari es tracta de quatre períodes de l’any en què, a banda de dejunar i, segons la tradició, fer penitència i ofrenes, serveixen per predir les tendències meteorològiques dels tres mesos següents.

Les quatre témpores tenen el seu origen en les festes populars paganes equinoccials que l’Església Romana volgué cristianitzar convertint-les en dies especials per a agrair collites, demanar bon temps per a l’agricultura, amb rogatives i processons.

Sigui com sigui, corresponen a quatre mesos de l’any. Enguany, a març, juny, setembre i desembre (varien d’any en any, segons la lluna, com la Quaresma) i sempre a un dimecres, un divendres i un dissabte de cadascun d’aquests. Així, el dimecres 12 de març ens ha ensenyat com serà el mes d’abril, avui divendres dia 14 se’ns avança la climatologia del mes de maig (sembla que plujós) i demà dissabte 15 se’ns pronosticarà el mes de juny. Presteu-hi atenció. La saviesa ancestral no té preu.

www.montsemilian.com

Article relacionat: La prova de la ceba

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada