Translate

divendres, 27 de juliol del 2018

Més enllà del Feng Shui: L'arquitectura del despit


Fa poc he descobert el concepte que dóna títol a aquest article. Sota aquest epígraf, de l’anglès “spite houses”, s’hi inclouen tot de construccions que tenen per objectiu fer la punyeta algú, tot sovint tapant-li o malmetent-li les vistes.

“The Guardian” n’ha fet un petit inventari. Cerqueu el nom d’aquest diari anglès juntament amb “spite buildings” i el trobareu.

Per exemple, entre d’altres curiositats, podreu veure l’edifici habitable més estret de Beirut, amb tan sols 60 centímetres d’ample en el seu punt més estret, fruit de les males relacions de dos germans. El propósit d’un d’ells, arruinar a l’altre la contemplació del mar.
No us penséssiu pas que es tracta d’una moda recent, no. El cas que us descrivia al paràgraf anterior data de 1954 però, a la versió anglesa de la Wikipedia, hi ha cases del despit que es remunten a l’any 1716.
Per descomptat que el fengshui mai no recomanaria construir per molestar ningú. Si el propòsit principal d’aquesta disciplina milenària és la recerca de l’harmonia, com justificaria alimentar el resentiment o les males intencions?
D’altra part, i insistint en les 36 lleis espirituals de la vida, recollides per Diana Cooper, i ja esmentades en d’altres articles meus, el tema d’avui em porta a parlar d’una d’elles, la del karma, segons la qual tot el que fem ens retorna. La dita “Tal faràs, tal trobaràs” hi fa clara referència. Aconsella estimar i respectar els altres per guarir les relacions kàrmiques, aquelles on hi ha alguna cosa pendent per aprendre a partir de les nostres accions anteriors. Afirma que només carreguem amb el nostre karma fins que n’aprenem la lliçó. El que ens hi manté lligats, en darrer extrem, no és més que la ignorància.
Tornant a l’arquitectura del despit, no està de més pensar, amb estimació, en els veïns a l’hora de fer reformes a l’exterior del nostre habitatge. Al capdavall, ells seran qui més en gaudiran... o no.
fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada