Translate

dimecres, 24 d’octubre del 2018

Més enllà del Feng Shui: La medecina del bosc


No us ha passat mai que, quan us sentiu estresats o desanimats, el cos us demana sortir a la natura?

Al Japó, des de l’any 1982, l’Agència Forestal disposa de 62 centres oficials que organitzen el que anomenen “bany de bosc” (en japonès, Shinrin-yoku). Consisteix en dues hores de passeig tranquil pel bosc, amb exercicis respiratoris guiats per monitors.

Aquesta activitat es va inspirar en les tradicions sintoista i budista, les quals aposten per la comunicació amb la natura mitjançant tots els sentits. Des del 2004, el Govern japonès ha invertit molts diners en la recerca científica sobre els seus efectes terapèutics.

Abans i després de la sessió, es mesuren diverses variables fisiològiques dels participants. Les anàlisis fetes fins ara demostren que aquestes passejades beneficien el sistema nerviós, preveuen diversos desordres (com l’obesitat, la diabetes tipus 2, les malalties cardiovasculars i el síndrome metabòlic) i redueixen la tensió, la ira, l’angoixa, la depressió i l’insomni.

D’altra part, Qing Li, immunòleg de l’Escola de Medicina de Tòquio, ha trobat que els banys de bosc augmenten en gran mesura la concentració de cèl·lules NK (de l’anglès natural killer) o, el que és el mateix, una mena de glòbul blanc que lluita contra les infeccions i el càncer.

L’antropòleg i fisiòleg Yoshifumi Miyazaki, de la Universitat de Chiba n’ès un gran divulgador. Si us interessa el tema us convido a llegir el seu llibre “Shinrin Yoku. Baños curativos de bosque”, editat per Blume.

Al Japó es calcula que els boscos ocupen un 67% de la superfície del país. A casa nostra no cobreixen pas tan territori però, per sort, gaudim d’espais naturals magnífics que permeten aquesta immersió. Per alleujar l’estrès, res millor que una caminada pel bosc un cop per setmana.


fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada