Translate

divendres, 26 d’octubre del 2018

Més enllà del Feng Shui: Nens i natura


El meu article de la setmana passada parlava dels beneficis dels anomenats “banys de bosc” (en japonès, Shinrin-yoku), que consisteixen a passejar amb calma pel bosc, gaudint de l’experiència, sense pressa i atents a les nostres sensacions i a la nostra respiració.

Al Japó s’ha fet, i es fa, molta recerca científica sobre la incidència d’aquesta activitat en el benestar i en la salut.

Entre diversos estudis realitzats, resulta molt interessant els descobriments relatius als efectes positius per als infants, ja que repercuteixen tant sobre aspectes psicològics i acadèmics com en la salut.

Quan els nens i nenes mantenen contacte diari amb la natura:

- El seu sistema immunitari es reforça i les infeccions disminueixen.

- S’alleugen els trastorns del son.

- S’estimula el cervell i les emocions.

- Es facilita el seu desenvolupament motriu.

- Augmenta la seva percepció dels detalls.

- Millora les seves capacitats de concentració i d’aprenentatge cognitiu.

- Es redueixen els símptomes del Trastorn per Dèficit d’Atenció (THDA).

Una de les meves àvies, nascuda l’any 1919, va tenir el privilegi d’anar a estudi a l’Escola del Bosc, nascuda a iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, inspirada en els moviments pedagògics republicans i liderada per Rosa Sensat segons els principis de l’anomenada Escola Moderna.

Aquesta donava molta importància al respecte pels infants i els seus interessos, a una vida propera a la natura, a la higiene, a l’educació física, al joc i al treball i a l’apreci de la bellesa. L’expressió corporal i la música hi tenien un paper força rellevant i la majoria de les classes es feien a l’aire lliure.

La meva àvia sempre en parlava amb molta estima i una certa nostàlgia. De vegades, ens sembla que hem evolucionat molt quan, a poc que reflexionem, hi ha coses que involucionen abans que tornem a inventar la sopa d’all.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada