Translate

dimarts, 18 de desembre del 2018

Feng Shui: Ordre extern, ordre intern


Mai no em canso de dir que una llar endreçada equival a un cap endreçat tot i que el mèrit d’aquesta afirmació no és meu.

Molts ja sabeu que abans d’aplicar Fengshui en un lloc, cal netejar i posar ordre, com quan preparem un terreny abans de crear-hi un hort. Aquesta idea, però, no és exclusiva d’aquesta disciplina.

Per exemple, segons la filosofia zen (una escola de budisme nascuda a la Xina que es va propagar a Vietnam, Corea i Japó abans d’arribar, al segle XIX, a Occident), si al teu entorn hi ha desordre, també n’hi ha a la teva ment. Per tant, netejar els espais vitals ajuda a foragitar el caos extern i intern.

Per això, a molts temples i comunitats budistes hi ha una tasca anomenada “soji”, que es fa a primera hora del matí, abans de la pràctica de la meditació. Consisteix a fer tasques durant vint minuts per netejar l’exterior abans d’aquietar l’interior.

Una variació d’aquesta mateixa pràctica, anomenada “o-soji” s’aplica a les escoles japoneses, en què no hi ha personal de neteja, ja que són els alumnes de primària i secundària els qui escombren, treuen la pols, serveixen el menjar, renten els plats bruts i higienitzen els banys. Deu ser per això que, al Mundial de Futbol de 2014, el món es va sorprendre que uns seguidors japonesos es posessin a netejar les grades després d’un partit.

Segons Marie Kondo (autora del “best seller” “La magia del orden”) “la neteja és l’acte d’enfrontar-se un mateix”. A l’obra de teatre “EVA”, de T de Teatre, que es va poder veure al Centre Cultural de Valls a la temporada 2017-2018, hi ha un personatge que encarna aquest concepte amb ironia. Fa revisió del seu armari amb l’ajut d’un japonès molt filosòfic al mateix temps que desenterra vells fantasmes. I és que també diu Kondo: “Les vides d’aquells qui endrecen completament i d’un sol cop, canvien dramàticament sense excepció”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada