Translate

divendres, 9 de juliol del 2021

Feng Shui: De l'aigua de pluja al fred major

Fa més de 2.000 anys, a la Xina, es va crear un marc conceptual, basat en el camí que fa el sol, per assenyalar el pas del temps al llarg de l’any. Se l’anomena “els 24 termes solars”. Aquests mostren les diferents fases de l’energia i constitueixen la base de molts dels càlculs que es fan en fengshui i astrologia xinesa.

L’any 2016 la UNESCO els va declarar patrimoni immaterial de la humanitat. En el camp de la meteorologia es consideren “la cinquena gran invenció xinesa”.

Són els següents: Inici de la primavera / Aigua de pluja / Despertar dels insectes / Equinocci de primavera / Pur i brillant / Pluja de cereal / Brots de cereal / Panotxes / Solstici d’estiu / Calor menor / Calor major / Inici de la tardor / Final de la calor / Rosada blanca / Equinocci de tardor / Rosada freda / Caiguda de gelades / Inici de l’hivern / Neu menor / Neu major / Solstici d’hivern / Fred menor/ Fred major.

A l’antiguitat, aquest sistema no només servia de guia per a l’agricultura, tot alertant els pagesos dels canvis de temperatura i indicant-los plantar a la primavera i recollir a la tardor, sinó que també marcava la pauta de les tradicions.

Per exemple, el solstici d’hivern esdevenia un festival per adorar el Cel i els avantpassats. En aquesta celebració, els emperadors de les dinasties Ming i Qing (1360-1912) solien anar al Temple del Cel per retre homenatge als ancestres i per pregar per a l’obtenció d’unes bones collites i per a la pau i la prosperitat del país.

Avui dia, els 24 termes solars continuen marcant la vida diària dels xinesos. Els recorden l’adaptació als canvis estacionals, cadascun amb els seus menjars típics i els ritus corresponents, indispensables per a la cultura xinesa.

Així, entre d’altres, a l’inici de la primavera es mengen uns dolços característics; al moment que s’anomena “pur i brillant”, es netegen les tombes familiars; al principi de la tardor, cal guanyar pes per mantenir l’escalfor del cos; i, quan comença l’hivern, s’han de menjar aliments ben nutritius per tal de disposar d’energia de reserva.

Els 24 termes solars provoquen un impacte profund en el pensament de la gent i en els seus codis de conducta.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada