Amb l’hivern a punt de tombar la cantonada, avui poso el focus en l’element aigua. En xinès, la paraula “oceà” consta de tres parts: una vol dir “molta aigua”; l’altra, “persona”; i la darrera, “mare”. No en debades, per al taoisme, l’aigua que flueix simbolitza l’origen de la vida i l’inici d’un nou cicle, el canvi constant i la capacitat d’adaptació.
Dels cinc elements amb què treballa la metafísica xinesa (foc, terra, metall, aigua i fusta) és el regent de l’estació que s’acosta. Els ronyons i la bufeta en són els órgans representatius.
Els primers són uns dels més importants perquè purifiquen la sang i permeten l’excreció de residus metabòlics mitjançant un sistema complex.
Segons la medicina xinesa tradicional (MXT), les persones amb l’element aigua equilibrat gaudeixen de força de voluntat i són persistents, flexibles, profundes, sàvies, receptives, compassives, empàtiques, reflexives, sensibles i intuïtives
En canvi, si es troba desequilibrat tenen poca voluntat i són porugues, fredes, rígides, arrogants i imprudents, amb tendència a no saber relaxar-se, a ofuscar-se i a caure en la depressió.
Una de les formes de regular la presència d’aquest element al nostre organisme passa per l’alimentació.
Sempre segons la MXT, l’alimentació que ingerim a l’hivern, tot seguint el ritme la natura, ha d’optar per menges nutritives i càlides, que enforteixin el sistema immunològic i l’energia dels ronyons.
Per això, cal evitar els aliments crus, que tendeixen a refredar el cos. En canvi, la sopa calenta, els cereals integrals i els fruits secs torrats ajuden a escalfar-lo. També és convenient beure aigua a temperatura ambient.
A l’hivern s’aconsella consumir aranyons o mirtils; llavors de lli, carbassa, gira-sol o sèsam; nous i castanyes; baies de goji i vegetals de fulla verd fosca.
Article relacionat: Cures d'hivern
fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada