Translate

divendres, 16 de desembre del 2022

Més enllà del Feng Shui: Cures d'hivern

D’aquí a poc ens plantarem a l’hivern astronòmic, tot i que ja hi som des de fa dies si ho mirem des del punt de vista climatològic. L’element que hi predomina és l’aigua, dels cinc amb què treballa la metafísica xinesa (foc, terra, metall, aigua i fusta).

L’aigua, a banda de representar l’origen de la vida, simbolitza l’inici d’un nou cicle i el canvi i l’adaptació constants. És suau i flexible però, al mateix temps, persistent i poderosa.

Per tal de conservar la salut hem de ser com ella i acomodar-nos als ritmes de la natura. Al Clàssic de l’Emperador Groc (datat entre el 475 aC i el 220 dC), el text antic més important sobre medicina xinesa i l’estil de vida taoista, hi ha bons consells per fer-ho, no sempre fàcils de seguir.

Recomana anar a dormir d’hora, descansar bé i llevar-se després que els raigs de sol hagin escalfat una mica l’ambient.

També, practicar activitats físiques que no suposin un desgast per al sistema cardiovascular, com ara caminar, fer estiraments, ioga, Tai Qi o Qi Gong.

El que més es deteriora en l’organisme durant aquesta estació és tot allò que al nostre organisme es troba regit per l’element aigua: ossos, articulacions, peus, genolls, zona lumbar, dents, cabell i memòria.

Pel que fa a l’alimentació, cal evitar els aliments crus i ingerir cereals integrals, fruits secs torrats, aigua a temperatura ambient i també, aranyons, llavors de lli, carbassa, gira-sol o sèsam; nous i castanyes; baies de goji i vegetals de fulla verd fosca, com les bledes, els espinacs o els cogombres.

I, per descomptat, no prendre menjars freds. Una dita nostrada ho recorda: “A l’hivern, bona sopa i vi calent”. Això darrer amb mesura, però.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada