Translate

divendres, 12 de juny del 2020

Feng Shui personal: L'ego espiritual


Fa temps que em volta pel cap un tema sobre el qual escriure i, l’altre dia, tot escoltant una entrevista a Ramiro Calle, em vaig acabar de decidir.

Calle parlava de l’anomenat ego espiritual. Ell és escriptor, mestre de ioga i de meditació, pioner en la divulgació a Occident de l’espiritualitat oriental i especialista en psicología oriental y psicoanálisi.

L’ego, en psicologia i en antropologia, es refereix a allò que constitueix l’individu conscient de la seva pròpia identitat i de la seva relació amb l’entorn. Esdevé un punt de referència pel que fa a tots els fenòmens que ens envolten. Ens pot ajudar a créixer i a evolucionar o ens pot portar a ser destructius i, fins i tot, autodestructius.

El terme “ego espiritual” posseeix connotacions pejoratives. S’aplica a totes aquelles persones que, essent d’alguna manera espirituals, es creuen superiors i aparenten falses qualitats, com ara la desafecció.

Segons Calle, hi ha qui “predica però no practica” i posa alguns exemples, entre els quals personatges molt coneguts com Gandhi o Santa Teresa de Calcuta.

Afirma que resulta lícit estar satisfet d’un mateix, si és el cas. El problema consisteix, i esmenta el “síndrome de la tarima”, en voler fer veure que s’és el que no s’és També, intentar de fer creure els altres, quan no és així, que s’ha assolit la perfecció, que es posseeix la veritat absoluta, que tot es fa per altruisme. I, el que és pitjor, considerar els altres com a éssers inferiors.

Assimilar espiritualitat a perfecció, doncs, potser no és el més adient ja que tots som al mateix mar tot i que en diferents vaixells. Hi reflexiono sovint.

Mentre preparava aquest article, he trobat un refrany per a il·lustrar-lo que m’ha fet gràcia: “No te alabes tanto, si quieres llegar a santo”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada