Translate

divendres, 17 de setembre del 2021

Feng Shui: Les energies al darrere d'una porta

Diuen que les persones donen forma als edificis i que, després, els edificis donen forma a les persones. Els consultors de fengshui ho sabem del cert, perquè ho comprovem sovint. Cada habitatge compta amb un patró energètic que condiciona moltes de les experiències que viuran els seus ocupants. Només amb una bona harmonització és possible d’anul·lar les menys favorables.

Si ens hi fixem prou, tots coneixem algú a qui una mudança ha portat grans canvis en la vida personal i, fins i tot, professional. Per exemple, hi ha casos de parelles que, després d’una convivència pacífica d’anys, es casen i, al cap d’uns mesos, per a sorpresa de tothom, es divorcien. No hi solem parar atenció, però, moltes vegades el casament coincideix amb un canvi de pis.

Fa unes setmanes vaig veure una pel·lícula documental molt recomanable: “Amy (La chica detrás del nombre)”, sobre la cantant anglesa Amy Winehouse, morta l’any 2011, amb 27 anys, a causa d’una aturada cardíaca, resultat de les seves addiccions a l’alcohol i altres drogues i de problemes de salut deguts a la seva bulímia.

Dirigit per Asif Kapadia el 2015, ha rebut nombrosos premis en la categoria de documental; entre d’altres, un Oscar i un Bafta. A partir d’entrevistes a les persones que la coneixien de prop, retalls de videos domèstics i filmacions d’actuacions explica com Winehouse, guanyadora de 6 premis Grammy, es va veure, quan encara era petita, molt afectada pel divorci dels seus pares i com, al llarg del temps, diverses circumstàncies la van conduir al seu tràgic destí.

Una de les entrevistades és una de les seves millors amigues i, en un moment donat, afirma que “des que se’n va anar viure al seu nou pis al barri de Candem, va començar tot”, tot referint-se al procés de decadència que va desembocar en el seu trist final. I em va fer pensar en com d’interessant seria poder fer-hi un estudi per descobrir quines energies l’esperaven, al darrere de la seva porta d’entrada.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

 

divendres, 10 de setembre del 2021

Feng Shui: Com es determina la data de naixement d'un habitatge?


Un estudi de fengshui tradicional o clàssic parteix, a més de l’observació del lloc a analitzar i del seu entorn, de dues dades. Una d’elles, l’orientació de la seva façana, l’he desenvolupat al dos articles anteriors. L’altra és l’any de naixement de l’espai a analitzar. Correspon al moment en què és a punt per poder-se fer servir.

Ara bé, tot i que això, d’entrada, no sembla difícil, també pot tenir la seva complicació. Anem per parts.

Si un edifici ha estat acabat de construir el 1978, sembla obvi que prendrem aquest any com a dada vàlida. Tanmateix, això només serà correcte sempre i quan el lloc en qüestió no hagi sofert reformes importants, ja que aquestes poden fer-ne modificar la data de naixement.

Què ha de passar perquè això es produeixi? Vet aquí alguns supòsits: una reforma integral, un  nou disseny de la distribució, millores rellevants que afectin més del cinquanta per cent de la seva superfície, obres que hagin obligat a obrir la teulada (per exemple, haver aixecat un pis més). I, si parlem de botigues, això pot esdevenir quan el tipus de negoci canvia radicalment i, amb ell, tot l’aspecte del local.

Quan es treballa amb edificis antics, sol resultar confús datar-ne el naixement perquè, per fer-ho, cal conèixer bé la seva història. Fa anys vaig fer l’estudi d’una casa més que centenària. Per sort, la seva propietària tenia documentats tot de fets significatius i un d’ells va resultar determinant. I és que l’any 1951 la casa havia estat dividida ens dos habitatges completament independents. Aquest va resultar, doncs, el punt de partida.

Per acabar, un consell. El fengshui no recomana instal·lar-se en un habitatge en què hi manquin coses essencials, que no estigui del tot llest per viure. Considera la seva energia com la d’un nadó prematur, encara feble.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

dilluns, 6 de setembre del 2021

Feng Shui: Les tres energies


Per fer un estudi de fengshui tradicional o clàssic calen dues dades bàsiques. La primera és la lectura exacta dels graus cap als quals apunta la façana de l’habitatge a analitzar. A l’article anterior parlava de la importància de mesurar amb precisió i d’algunes de les coses que cal tenir en compte.

Ara bé, si mesurar de forma correcta amb la brúixola té els seus secrets, encara resulta més complicat, encara que no ho sembli, determinar quina és la façana d’un lloc.

Per exemple, en un bloc de pisos, no tots els pisos tenen la mateixa façana. I és que no s’ha de confondre la façana de l’edifici amb la façana d’un pis d’aquest edifici, perquè no sempre coincideixen, com en el cas dels pisos que donin a la part del darrere. Cal evitar l’errada habitual d’associar porta principal amb façana, ja que no sempre és així.

També es pot donar el cas que hi hagi més d’una façana possible. Això passa en cases voltades, totalment o en part, de jardí o de carrers. Sense anar més lluny, al Pla de Santa Maria, com a tants d’altres llocs, puc veure des de la meva finestra tot de cases que donen al davant i al darrera.

En fengshui, es considera façana aquella zona per la qual penetra l’energia, o Qi més rellevant, la part més Yang, més lluminosa i activa.

Per determinar la façana correcta s’han de tenir en compte les tres menes de sorts o energies. A saber:

- El Qi de la Terra: Corresponent a camins o carrers, accessos, portes.

- El Qi del Cel: Corresponent a llums, finestres i d’altres obertures per on es veu l’exterior.

- El Qi de la Persona: Determinat per les activitats que es fan en aquella zona de l’habitatge. Els dormitoris correspondrien al més Yin i una sala d’estar seria més Yang.

L’ordre d’importància és Cel, Persona i Terra. En cas de dubte, un consultor hauria de fer càlculs tenint en compte totes les façanes possibles i fer deduccions a partir dels resultats.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 3 de setembre del 2021

Feng Shui: Precisió imprescindible

El fengshui tradicional, també anomenat “clàssic”, analitza les construccions des de dos punts de vista. D’una part, amb l’observació de les formes; de l’altra, mitjançant una escola de brúixola, en què conflueixen factors astronòmics i matemàtics.

Per fer això darrer, cal aprendre a fer servir la brúixola de manera adequada per mesurar els graus exactes cap als quals apunta la façana de l’habitatge a estudiar.

De brúixoles, n’hi ha de diferents tipus:

- D’agulla magnètica, que acostuma a estar dividida en dos colors: Un d’ells, normalment el vermell, assenyala el pol magnètic Nord (N) i l’altre, el pol magnètic (S). Compta amb una anella giratòria de 360 graus, que s’ajusta manualment per fer coincidir el nord amb la part vermella de l’agulla.

- De disc magnètic, en lloc d’agulla.

- Digital, la qual ofereix una lectura ràpida i còmoda. Actualment, existeixen aplicacions de brúixola per a telèfons mòbils que van força bé. 

Hi ha algunes coses importants a tenir en compte:

- S’ha d’utilitzar una brúixola molt precisa, en la qual els graus estiguin assenyalats d’un en un o, fins i tot, de mig en mig. Com més petita sigui l’escala, més exacta en serà la lectura. Els especialistes solen usar el luo pan (com la de la imatge), específica per al fengshui.

- La brúixola ha de tenir alguna base quadrada o rectangular que permeti de situar-la paral·lela a la façana a mesurar.

- Els metalls alteren la brúixola. Avui dia, el metall és a tot arreu: a les estructures dels edificis, a les canalitzacions, als cotxes, etc.  Això fa que sigui necessari prendre moltes lectures a diferents punts de l’exterior per contrastar els resultats i determinar-ne el correcte.

- Si el mesurament no es fa d’una manera exacta, tampoc no ho seran els càlculs resultants i, per tant, l’estudi de fengshui resultant no serà fiable.

El més recomanable és mesurar tant amb la brúixola com amb cartografia. I, per descomptat, comptar amb l’assessorament d’un expert.

Per fer un estudi de fengshui correcte cal mesurar de forma molt precisa.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com