Translate

divendres, 31 de maig del 2024

Més enllà del Feng Shui: La prova de la ceba

Josep Grabulosa, en “Pep Puet” de Santa Pau, és mecànic de professió i meteoròleg d’afició. A principi d’any desmanega unes cebes, m’extreu dotze clofolles (una per cada mes), hi posa un grapat de salt a dins i les deixa a sol i serena. Segons com les troba a l’endemà (molles, seques, etc.) prediu el temps que farà. El 2023 va pronosticar una temporada llarga ben seca i, malauradament, així va ser. Per al 2024 va anunciar que a la primavera plouria molt i s’acabarien els problemes causats per la manca d’aigua. Les pluges d’abril i, sobretot, de maig li han tornat a donar la raó.

Quan els deia, a amistats i persones conegudes, que no s’amoïnessin que l’endevinador de la ceba preveia que a partir del mes de març aniríem deixant enrere la sequera la majoria em deia que tant de bo i d’altres feien cara d’escèptiques, una mica com Tomàs, que si no veien no ho creien. 

Sigui com sigui, des de ben antic es fan servir mètodes tradicionals de predicció meteorològica, normalment per part dels pagesos. En castellà en diuen “cabañuelas” i es troben documentades al segle XI, practicades pels jueus residents a Toledo. Actualment, a Espanya es fa servir la correspondència següent. El primer dia del mes d’agost serveix per pronosticar el temps que farà el gener de l’any següent; el segon, el mes de febrer; el tercer, el març i així successivament.

Una altra tradició són les témpores, que corresponen a tres dies de febrer, tres de maig, tres de juny, tres de setembre i tres de desembre. Normalment es tracta d’un dimecres, un dissabte i un diumenge. Per exemple, el dia 21 de febrer serveix per vaticinar el temps que farà al mes d’abril i el dia 23 al del mes de maig.

A d’altres maneres de fer els experts es basen en diferents indicadors (les formes dels núvols, la direcció del vent, la rosada, el comportament dels animals, etc.) La saviesa popular és més sàvia, i valgui la redundància, del que molt gent es pensa.

 fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada