Translate

divendres, 26 de juliol del 2024

Més enllà del Feng Shui: La meditació, el millor agent per al canvi

Durant les darreres setmanes he fet molt èmfasi en els beneficis de la meditació, us he encoratjat a practicar-la amb consells pràctics i, fins i tot, he posat de manifest alguns tabús que sempre planen pel seu damunt. Us els recordo: no es tracta de deixar la ment en blanc ni de romandre immòbil.

Encara n’hi ha d’altres, però. I és que a les persones que comencen els sembla que no es poden concentrar en un entorn no silenciós del tot i, si bé és cert que l’absència de sorolls ajuda, hom ha de poder meditar a qualsevol lloc. La gràcia està en aconseguir que tot allò que s’esdevé al nostre voltant no ens destorbi.

Quan vaig acabar els meus estudis -d’això ja en fa una pila d’anys!- i vaig començar a treballar, de casa a la feina feia un trajecte d’una hora en metro - coses que passen quan vius en una ciutat gran-. Vaig aprendre a aprofitar aquest temps, que en teoria perdia, bé llegint o bé meditant. Tot sovint, quan agafava lloc per seure, tancava els ulls i practicava els exercicis que aprenia aquí i allà. I, aliena al moviment que hi havia al vagó, em programava per estar atenta a l’anunci de la meva parada. I mai em vaig passar d’estació.

Per tant, no us obsessioneu en buscar un espai perfecte per practicar-la, perquè qualsevol lloc ho és. Si esteu en família, sí que potser podeu demanar que no us vinguin a dir res mentre us hi poseu. Tanmateix, podeu anar a qualsevol parc, a una platja, a un bosc, al camp i fer el mateix. I tant és que el que s’escolti. La vostra ment n’ha de ser conscient i deixar-ho passar com qui veu núvols desfilant al cel o bombolles de sabó que volen i esclaten.

Sobretot, recordeu que meditar consisteix en aturar-se, sentir-se respirar i estar en el present; en definitiva, prendre consciència.

Diu Eckhart Tolle: “La consciència és el millor agent per al canvi”.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

dijous, 18 de juliol del 2024

Més enllà del Feng Shui: Assaborir el moment

Arribes a la platja i camines per la sorra mentre respires l’aire suau que t’arriba del mar. Poses l’atenció en com l’inspires i en el camí que fa fins als teus pulmons, en com els omple al màxim i, finalment, en com l’exhales. I tornes a començar.

Al mateix temps, amb els peus descalços sents la temperatura de la sorra, calenta on no arriben les ones i no sempre fina, de vegades amb pedretes i de textura variable; freda allà on es mulla. Quin plaer seguir la vora i deixar que l’aigua et refresqui!

El teu organisme, com l’entorn en què et trobes, es composa d’elements sòlids, d’aigua i d’aire. I, també, d’escalfor; la del sol a l’exterior i la calor interna del teu cos.

Això que acabo de descriure no deixa de ser un exercici del que s’anomena mindfulness, una tècnica desenvolupada pel Dr. Jon Zabat-Zinn a la primeria dels anys 80 del segle XX, que té les seves arrels en el budisme zen i el vipassana.

Consisteix en centrar-se en el moment present amb consciència plena. El podem practicar a qualsevol lloc. L’exemple d’avui és una proposta per a la platja però hi ha possibilitats infinites. Si sou més de muntanya, podeu adaptar-lo sense problema parant esment en els sons dels ocells, els cants de les cigales, les olors de les flors, de les herbes, dels arbres, el cruixir de la pinassa sota les vostres petjades i tot allò que se us acudeixi.

Sense oblidar que sempre ho podem practicar amb activitats més prosaiques, com fer el llit, passar l’escombra, fregar el terra o rentar els plats. Qui no es conforma és perquè no vol.

Diu Zabat-Zinn: “L’atenció plena ens ajuda a viure el moment i a assaborir la vida”.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

dimecres, 17 de juliol del 2024

Feng Shui viscut: 6 aspectes a millorar en una casa oberta i compacta

 

Aquest habitatge demostra que no necessàriament un disseny bonic gaudeix d'un bon fengshui només pel fet de ser bell.

S'hi poden observar, sense dur a terme una anàlisi profunda, alguns aspectes a millorar:

- Al dormitori, al nivell superior, només aïllat amb un element que és transparent, els seus ocupants perdran la seva energia. Això es traduirà en un mal descans i també podrà repercutir en l'economia i en les relacions.

- Les relacions entre els seus ocupants també es veurà afectada pel fet de comptar amb grups de tres (tres coixins, tres làmpades bola), ja que aquesta simbologia reflecteix que una tercera persona s'interposarà entre ells o perjudicarà la seva bona entesa.

- A més, el dormitori es troba completament exposat al saló, una zona on rebre visites, i això representa exposar la pròpia intimitat i la pròpia energia a elements externs, la qual cosa potencia encara més el comentat en els dos punts anteriors.

- Les escales, tot i ser molt sòlides, semblen no tenir barana completa, la qual cosa influirà en la seguretat personal i l'estabilitat dels habitants d'aquest espai.

- Al quadre que es veu al fons s'hi endevina mig rostre una mica inquietant. S'aconsellaria un quadre amb una simbologia més positiva.

- L'espai de treball és al dormitori. D'una part es recomana no barrejar feina/estudi i descans. De l'altra, es troba literalment, a la vora del precipici. A més de perdre energia, caldria reflexionar sobre aquesta simbologia.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 12 de juliol del 2024

Més enllà del Feng Shui: Una activitat estiuenca

L’estiu, malgrat les tasques obligades quan no som de vacances, ens força a afluixar el ritme i a prendre’ns les coses amb més calma. Meditar és una activitat adient per a aquesta època de l’any. Si ja la practiqueu, no la deixeu. Si no, us animo a aprofitar els mesos de juliol i agost per iniciar-vos-hi.

Primer de tot, però, deixem trenquem un parell de tabús. Meditar no és deixar la ment en blanc ni no bellugar-se gens. Ans al contrari, és prendre consciència dels nostres pensaments en el moment present i permet rectificar la nostra posició si ens sentim incòmodes o si ens cal rascar-nos. L’important és mantenir sempre l’esquena ben recta i els ulls tancats o aclucats.

La meditació us aportarà, entre altres, aquests beneficis:

- Us dedicareu un espai exclusiu.

- Gaudireu d’alguns minuts de pau i silenci, de benestar i de pau interior.

- Treballareu la imaginació.

- Tres minuts de pràctica equilibraran el vostre camp electromagnètic i onze milloraran el funcionament del vostre sistema glandular.

Penseu que, especialment en aquesta època, podeu realitzar aquesta activitat en família o en companyia dels vostres companys de viatge i a l’aire lliure, en contacte amb la natura. Tingueu en compte, també, que podeu practicar-la al llit, en despertar-vos i abans de llevar-vos o mentre us desplaceu, si aneu de copilot o en tren, en avió, etcètera.

Només us calen cinc minuts per aturar-vos, seure amb l’esquena recta, posar l’atenció a la vostra respiració i veure com els pensaments passen per la vostra ment com núvols empesos pel vent o bombolles de sabó que exploten i desapareixen. La vostra salut física i mental ho agrairà.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 5 de juliol del 2024

Més enllà del Feng Shui: Les llavors del futur

El dia que escric aquest article plou des de fa hores i des de la finestra del meu despatx gaudeixo d’incomptables tons de verd. Beneïda pluja. Tot i que no ho sembla, som a l’estiu i precisament volia escriure sobre la seva energia, que sol ser pletòrica.

En aquesta època, els qui vivim en un entorn rural podem escoltar com l’aire s’omple de cants de diferents tipus d’ocells. A les ciutats, les places, els parcs, els jardins i les glorietes esdevenen protagonistes. Al camp, en dies com avui, destaca el petricor, que és l’olor de la terra molla; en d’altres, el del bosc mediterrani, amb l’aroma dels pins i del llentiscle en primer terme.

L’estiu ve a ser com una treva màgica entre l’inici de l’any i l’inici de curs: temps de llibertat, de descans, de llegir un bon llibre, d’assaborir fruita deliciosa i fresca madurada pel sol, de sopars a la fresca, de sentir les cigales sota el sol i els grills sota la lluna i, també, de collita i, per tant, d’abundància.

A l’exterior, se seguen els camps de cereal i al nostre interior, podem aturar-nos a recollir els fruits de l’any. Es tracta d’un bon moment per atorgar-nos el reconeixement merescut, per celebrar les passes fetes, els aprenentatges adquirits, les experiències viscudes i les persones que ens hi ha acompanyat.

L’estiu ens ajuda a tancar una etapa i a preparar la següent. Escoltem el cor i esbrinem quines llavors hi volem plantar.

Us convido a meditar-hi en silenci. Seieu en una posició còmoda, amb l’esquena recta i els ulls tancats o aclucats i mirant al terra al davant vostre. Poseu l’atenció a la respiració. Observeu com l’aire entra i surt dolçament. Relaxeu el cos. Connecteu amb el vostre jo més profund i deixeu que el missatge us arribi. No oblideu que l’abundància sempre és al vostre interior.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

dimarts, 2 de juliol del 2024

Feng Shui viscut: 3 aspectes claus d'un dormitori

 

Aquesta imatge ens serveix per donar consells per gaudir d'un dormitori adequat segons el Fengshui. 

Alguns aspectes d'aquesta habitació a millorar:

1. Compta amb un accés al costat de la tauleta de nit que provoca que qui dorm en aquest llit no disposa del que s'anomena "una bona tortuga" o l'esquena protegida. El seu descans se'n ressentirà.

2. Només hi ha una tauleta de nit. I qualsevol persona adulta hauria de dormir en un llit doble amb espai per a una parella i, per tant, amb igualtat de condicions. Una tauleta i una làmpada per a cadascú, espai suficient per accedir al llit, etc. Si això no es compleix, les oportunitats de gaudir d'una relació de parella estable disminuiran.

3. No s'aconsella que hi hagi miralls que ens reflecteixin quan som al llit. Això també fa que no descansem bé.

Més consells sobre dormitoris:

- Dormitoris de parella

- Dormitoris infantils o juvenils

- Dormitoris més sans

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com