Aquest cap de setmana viurem un dels dos dies de l’any que no duren 24 hores perquè, a la matinada de dissabte a diumenge haurem d’avançar el rellotge una hora. A les dues seran les tres i entrarem de ple dret a l’horari d’estiu.
Va entrar en vigor per primera vegada el 15 d’abril de 1918 tot i que el seu ús ha anat variant segons les èpoques. Com que el canvi d’hora suscita molta controvèrsia, l’any 2018 la Comissió Europea va realitzar una consulta en què més del 80% dels 4,6 milions de ciutadans que hi van participar es van mostrar favorables a eliminar-lo. Tanmateix, els experts van aconsellar informar bé tota la població dels pros i contres d’erradicar-lo i esperar a tenir un consens compartit. Ara per ara, complim la directiva europea de l’any 2.000.
Pel que fa a l’Estat Espanyol, l’última data de canvi d’horari publicada al BOE correspon al 26 d’octubre de 2026, però aquest calendari és susceptible d’ésser ampliat en qualsevol moment.
Sigui com sigui, quan els governs n’analitzen riscos i oportunitats solen fixar-se només en criteris econòmics (despeses d’il·luminació, calefacció, comportaments dels usuaris). Ara bé, sembla que no es té massa en compte la cronobiologia, que estudia els cicles interns del cos i afirma que la seva alteració pot derivar en trastorns de la salut.
Per entomar de
la millor manera possible el canvi d’hora aconsella que:
- Adaptem les hores de menjar de mica en mica.
- Fem exercici.
- Ajustem l’horari del son de forma gradual i mantinguem una rutina sana: evitant migdiades llargues, exposant-nos més a la llum natural i menys a les pantalles abans d’anar a dormir, sopant lleuger i dormint a les fosques.
I és que cal que siguem nosaltres mateixos els qui tinguem cura del
nostre rellotge biològic, encarregat de controlar els patrons del somni, la
conducta alimentària, la secreció d’hormones, la tensió arterial i la
temperatura corporal.
www.montsemilian.com