Translate

dimarts, 16 d’abril del 2019

Més enllà del Feng Shui: La ment i l'entorn


Fa pocs dies em va arribar a les mans una entrevista (publicada a La Contra de La Vanguardia al desembre del 2014) a  Jader Tolja, un metge cirurgià italià que ha destacat com a psicoterapeuta expert en la relació entre cos, ment i cultura.

Afirma: “Els espais que habitem canvien la nostra psique”. I ho diu després d’haver realitzat una recerca clínica als primers departaments de Medicina Psicosomática d’Europa i essent professor a la Domus Academy of Design a Milà i a d’altres universitats d’Europa, Àsia i Amèrica. És autor, entre d’altres, del llibre “Pensar con el cuerpo”.

Sempre cito una frase de Churchill que apunta en la mateixa direcció quan diu que “nosaltres donem forma als espais i els espais ens donen forma a nosaltres”. I m’agrada veure com un científic demostra que l’entorn ens afecta. Ho comprovo sovint fent la tasca d’assessora de fengshui, en què modifico els habitatges per tal que les persones que hi viuen se sentin millor i, el que és més important, amb més energia.

En un món en què tenim un ministre de Ciència, Innovació i Universitats que, tot i tenir una mare que es dedicava a la quiropraxi (i ell explica que n’era pacient i que li anava bé), ha emprès una croada contra tot el que es considera alternatiu, encara que la Organització Mundial de la Salut en reconegui una part, està bé que professionals com Tolja ajudin a albirar un horitzó més ampli.

Pedro Duque, en una entrevista a El Periódico del proppassat 3 de març, deixava anar, moltes perles. En trio una: “Las personas con menos formación son más propensas a admitir la autoridad de los médicos y caen menos en la superchería”. Tant de bo, però, que  tindran en compte les paraules del Dr. Tolja.

A molts ja els està bé que els ciutadans siguin com més incultes, millor. És allò del “pa i circ”. Ara, no sé si algú ho havia dit abans tan alt i tan clar. Què es pot esperar d’algú que, a la mateixa entrevista declara: “Si una terapia es muy cara y no está en el Sistema Nacional de Salud es un sacacuartos”. Molts tractaments odontològics no hi estan inclosos, per exemple. Suposo que no hi ha pensat.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada