Translate

dilluns, 29 de juliol del 2019

Més enllà del Feng Shui: El moliner, el seu fill i l'ase


Avui manllevo el títol d’aquest article d’una faula de Jean de la Fontaine (segle XVII).

Explica que, un dia, un moliner i el seu fill han d’anar a mercat. Així és que carreguen la mercaderia al seu ase mentre ells marxen a peu al seu costat. De sobte, uns veïns se’n burlen perquè caminen en lloc d’aprofitar el mitjà de transport.

Aleshores, el moliner fa pujar el fill a l’ase. En passar per uns rentadors, unes dones exclamen que el fill no té pietat del pare, ja gran. Decideixen, doncs, que sigui aquest qui munti l’animal.

Amb l’home al damunt del ruc, uns camperols criden que és un pare sense sentiments per permetre que el noi vagi a peu mentre ell va tan còmodament instal·lat.

Tots dos damunt l’ase emprenen el darrer tram del viatge fins que unes ancianes els titllen de maltractadors per carregar tant un pobre animal.

Encara que molt antigues, les faules retraten molt bé la naturalesa humana d’abans i sempre. La història del moliner, el seu fill i l’ase posa de manifest que es faci el que es faci mai tothom estarà content.

Imagineu que avui celebrem, posem per cas, el “Dia mundial de les persones a qui agrada el cafè sense sucre” i aquesta és una qüestió per la qual es pot ser discriminat i, fins i tot, empresonar. Imagineu que sóc un personatge públic i que signo un manifest a favor de prendre el cafè com a cadascú li agradi més. Mireu d’endevinar quantes persones, sense valorar per res el meu suport, em retreuran no haver penjat la bandera del cafè sense sucre en un lloc ben visible de casa meva.

Quan l’any vinent, signi el manifest i pengi la bandera, em recriminaran no haver fet, jugant-me el físic, un video en directe a les xarxes socials mentre em prenc un cafè sense sucre.

Si, en lloc de valorar les accions positives, ens centrem en criticar-les per allò que, subjectivament, creiem que hi manca, penso sincerament que ens ho hem de fer mirar.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada