Translate

dissabte, 31 de desembre del 2022

Astrologia xinesa: El pilar de l'any 2023

El dia 4 febrer començarà un Nou Any Xinès, el del Conill d’Aigua Yin. Si a l'article anterior analitzava els fets esdevinguts a d’altres anys amb la mateixa energia, avui em centraré en el pilar de l’any en qüestió. Com tots els pilars en astrologia xinesa, consta d’un element a la part superior i d’un dels animals del zodíac xinès a la inferior.

Tanmateix, val a dir que aquesta lectura és molt general ja que aquesta energia no influirà tothom de la mateixa manera. Dependrà de la Carta de 4 Pilars de cadascú. Només apuntar que totes les persones que tinguin un gall o un conill en algun dels seus pilars experimentaran reptes. Segons en quin pilar es trobin, ens indicarà en quina àrea es viuran conflictes o temes a superar:

-       Pilar de l’hora: Fills/Resultats de les nostres accions

-       Pilar del dia: Parella

-       Pilar del mes: Feina

-       Pilar de l’any: Autoritat/Justícia

El 2023 porta Aigua Yin a dalt. Sempre que aquest element fa la seva aparició, hi ha recessió.

A baix es troba el Conill, regit per la fusta. La paraula clau que el defineix és la compassió, la cura dels qui ho necessiten, dels qui estan malalts. També té a veure amb l’art i l’artesania, la intuïció i la diplomàcia.

La relació entre l’aigua i la fusta resulta harmònica, ja que la primera rega i nodreix la segona. Així, la fusta esdevé forta i, tot i que hi pot haver enuig, l’energia de l’any facilitarà la creativitat i la vocació de servei al proïsme.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 23 de desembre del 2022

Astrologia xinesa: L'any del conill de pluja

Som a prop del 2023 i és el moment de posar l’atenció en l’any nou xinès i en allò que ens portarà. Malgrat que aquest no s’iniciarà fins el dia 4 de febrer, val a dir que, com sempre, la seva influència ja es comença a percebre al mes de gener.

Enguany serà el torn del Conill d’Aigua Yin. La roda del zodíac xinès fa que cada dotze anys es repeteixi animal. Així, el darrer any del conill va esdevenir el 2011 i ara hi tornarà.

Pel que fa als elements que acompanyen l’animal en qüestió, els anys acabats en número zero i 1 corresponen a metall yang i metall yin respectivament; en 2 i 3, a aigua yang i yin; en 4 i 5, a fusta yang i yin; en 6 i 7, a foc yang i yin; i en 8 i 9, a terra yang i yin. Per això, el 2023 esdevindrà aigua yin.

Una de les maneres d’analitzar quina mena d’energia portarà consisteix a mirar enrere i remenar entre les efemèrides dels darrers anys en què el conill va coincidir amb l’aigua yin. En faig un resum molt sintètic.

L’últim va ser el 1963. En aquest any es van viure avenços científics i tecnològics innovadors, com aconseguir amb èxit, per primera vegada, la reimplantació d’una mà. Hi va haver força insurreccions militars per destituir presidents o dictadors i també l’assassinat del president Kennedy, però, al mateix temps, algunes millores destacables en el camp de la diplomàcia. Per exemple, la Xina va retirar les seves tropes de la frontera amb l’Índia i es va instal·lar el telèfon vermell entre els EE.UU. i la U.R.S.S. i aquests dos països van firmar alguns acords. Martin Luther King va pronunciar el seu famós discurs en què parlava del seu somni. Van sovintejar les catàstrofes relacionades amb l’ensorrament d’edificis, els terratrèmols i els volcans.

Després, cal remuntar-se al 1903 i al 1853. Aquest darrer va marcar l’inici de la guerra de Crimea.

L’any 1903 es van produir diverses revoltes: d’estudiants contra polítics i d’obrers contra empresaris. I els germans Wright van aconseguir el primer vol controlat.

Una curiositat és que tant el 1963 com el 1903 va morir un Sant Pare: Joan XXIII i Lleó XIII, respectivament.

Aquesta només és una manera d’aproximar-se a l’any que és a punt d’arribar. En el proper article ho faré de forma diferent. Mentrestant, els meus millors desitjos per a aquest Nadal i per al 2023!

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

 

divendres, 16 de desembre del 2022

Més enllà del Feng Shui: Cures d'hivern

D’aquí a poc ens plantarem a l’hivern astronòmic, tot i que ja hi som des de fa dies si ho mirem des del punt de vista climatològic. L’element que hi predomina és l’aigua, dels cinc amb què treballa la metafísica xinesa (foc, terra, metall, aigua i fusta).

L’aigua, a banda de representar l’origen de la vida, simbolitza l’inici d’un nou cicle i el canvi i l’adaptació constants. És suau i flexible però, al mateix temps, persistent i poderosa.

Per tal de conservar la salut hem de ser com ella i acomodar-nos als ritmes de la natura. Al Clàssic de l’Emperador Groc (datat entre el 475 aC i el 220 dC), el text antic més important sobre medicina xinesa i l’estil de vida taoista, hi ha bons consells per fer-ho, no sempre fàcils de seguir.

Recomana anar a dormir d’hora, descansar bé i llevar-se després que els raigs de sol hagin escalfat una mica l’ambient.

També, practicar activitats físiques que no suposin un desgast per al sistema cardiovascular, com ara caminar, fer estiraments, ioga, Tai Qi o Qi Gong.

El que més es deteriora en l’organisme durant aquesta estació és tot allò que al nostre organisme es troba regit per l’element aigua: ossos, articulacions, peus, genolls, zona lumbar, dents, cabell i memòria.

Pel que fa a l’alimentació, cal evitar els aliments crus i ingerir cereals integrals, fruits secs torrats, aigua a temperatura ambient i també, aranyons, llavors de lli, carbassa, gira-sol o sèsam; nous i castanyes; baies de goji i vegetals de fulla verd fosca, com les bledes, els espinacs o els cogombres.

I, per descomptat, no prendre menjars freds. Una dita nostrada ho recorda: “A l’hivern, bona sopa i vi calent”. Això darrer amb mesura, però.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 9 de desembre del 2022

Més enllà del Feng Shui: L'origen de la vida

Amb l’hivern a punt de tombar la cantonada, avui poso el focus en l’element aigua. En xinès, la paraula “oceà” consta de tres parts: una vol dir “molta aigua”; l’altra, “persona”; i la darrera, “mare”. No en debades, per al taoisme, l’aigua que flueix simbolitza l’origen de la vida i l’inici d’un nou cicle, el canvi constant i la capacitat d’adaptació.

Dels cinc elements amb què treballa la metafísica xinesa (foc, terra, metall, aigua i fusta) és el regent de l’estació que s’acosta. Els ronyons i la bufeta en són els órgans representatius.

Els primers són uns dels més importants perquè purifiquen la sang i permeten l’excreció de residus metabòlics mitjançant un sistema complex.

Segons la medicina xinesa tradicional (MXT), les persones amb l’element aigua equilibrat gaudeixen de força de voluntat i són persistents, flexibles, profundes, sàvies, receptives, compassives, empàtiques, reflexives, sensibles i intuïtives

En canvi, si es troba desequilibrat tenen poca voluntat i són porugues, fredes, rígides, arrogants i imprudents, amb tendència a no saber relaxar-se, a ofuscar-se i a caure en la depressió.

Una de les formes de regular la presència d’aquest element al nostre organisme passa per l’alimentació.

Sempre segons la MXT, l’alimentació que ingerim a l’hivern, tot seguint el ritme la natura, ha d’optar per menges nutritives i càlides, que enforteixin el sistema immunològic i l’energia dels ronyons.

Per això, cal evitar els aliments crus, que tendeixen a refredar el cos. En canvi, la sopa calenta, els cereals integrals i els fruits secs torrats ajuden a escalfar-lo. També és convenient beure aigua a temperatura ambient.

A l’hivern s’aconsella consumir aranyons o mirtils; llavors de lli, carbassa, gira-sol o sèsam; nous i castanyes; baies de goji i vegetals de fulla verd fosca.

Article relacionat: Cures d'hivern

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 2 de desembre del 2022

Més enllà del Feng Shui: El valor del silenci

Dins del que s’anomena “meditació” tenen cabuda diverses formes de connectar amb el nostre interior, de calmar la ment i distanciar-nos de la nostra vida per veure-la de manera més objectiva, d’equilibrar la nostra energia i d’elevar la consciència.

“Antar mouna” (que, en hindi, significa “silenci interior”) és una de les moltes pràctiques que cerca assolir un estat de pau i benestar.

Parteix del supòsit que parlar massa distreu la ment i no permet la introspecció. Xerrar menys i escoltar més ens fa ser més conscients del que els altres ens diuen no només amb la veu sinó amb els seus gestos.

Ens serveix per connectar millor amb les altres persones i per realitzar una autoanàlisi que ens ajudarà a fer que les nostres paraules coincideixin amb les nostres accions i amb els nostres pensaments.

A més, com qualsevol altra forma de meditació, ens permet observar el funcionament de la nostra ment, esdevé terapèutica i ajuda a la concentració.

La seva senzillesa li permet ser practicada cada dia. Es tracta de trobar un moment en què estiguem sols i no haguem de treballar. Mentre guardem silenci, podem fer exercicis de ioga, de respiració o, fins i tot, algun treball manual. Per descomptat no hi pot haver música ni cap mena de so; tampoc, activitat física intensa o que requereixi esforç intel·lectual.

A mesura que disminueix el so extern cal observar la ment i el nombre de pensaments que sorgeixen. Aquests els hem de visualitzar com bombolles de sabó que fem explotar i desaparèixer.

Una forma de reforçar els efectes d’aquesta pràctica és incloure-la en la vida quotidiana de la manera següent: abans de parlar, trieu només dir allò que és necessari i cert. Deia Freud (1856-1939), “hom és amo del que calla i esclau del que parla”.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com