Segons fengshui, els llits han de ser alts. Quan en vaig aprendre, em van explicar que es tracta d’un principi simbòlic. I és que com més alt et situes, per exemple, en un arbre, millor veus allò que està venint i, per tant, et sents més protegit i segur.
De la mateixa manera, aconsella que els caps de família dormin en l’estança més allunyada de la porta, una altra manera d’ubicar-se a prou distància del que pugui acostar-se. Si la nostra llar esdevé un reflex de nosaltres, el més sensat és que representi una simbologia adequada.
Fins fa poc, quan explicava aquests principis, sempre hi havia algú que, de manera encertada, em recordava que tradicionalment els xinesos sempre han dormit en una màrfega a terra, o almenys això és el que sempre hem vist al cinema, a la literatura i a l’art.
El cert és que no sabia com explicar aquesta incoherència fins que vaig tornar a veure la pel·lícula L’últim emperador, dirigida per Bernardo Bertolucci i guanyadora de 9 premis Oscar l’any 1988.
Explica la història de Pu Yi -darrer emperador de la Xina i, després, de Manxukuo- entre 1908, quan amb 3 anys esdevé emperador, i la seva mort, l’any 1967.
En revisitar aquest film que, en gran part, transcorre a la Ciutat Prohibida, a Beijing, i que compta amb una ambientació extraordinària, en una seqüència es pot observar com l’emperador dorm en un llit alt mentre que els eunucs que el serveixen dormen a terra, sobre matalassos.
És aquí on se’m va encendre el llum. Antigament, tant el fengshui com l’astrologia xinesa estaven reservats per a l’ús exclusiu de l’emperador perquè es consideraven eines poderoses i es castigava tothom qui ho practicava fora de la Cort. I, naturalment, si algú havia d’estar protegit segons l’Emperador era ell mateix.
Per tant, si us considereu emperadors i emperadrius de casa vostra, ja sabeu.
fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com