Translate

dissabte, 15 de maig del 2021

Més enllà del Feng Shui: Menjar per viure

A la població japonesa d’Ogimi (Okinawa) hi ha l’índex de persones centenàries més alt del món. Héctor Garcia i Francesc Miralles en van intentar esbrinar el perquè i ho van explicar a Ikigai.Els secrets del Japó per a una vida llarga i feliç, un llibre molt interessant.

Van trobar la resposta en l’estil de vida dels seus habitants i una de les claus fa referència als hàbits alimentaris. La seva dieta, que ha estat analitzada de fa temps i que ha generat més de 700 articles científics, es pot resumir així:

- Molta varietat d’aliments (verdures, llegums, algues, peix), amb predomini dels d’origen vegetal.

- Cinc racions diàries de fruita i/o verdura que inclouen, almenys, set tipus de producte.

- Els cereals en són la base.

- Mengen una tercera part de sucre, i la meitat de sal, del que s’ingereix a la resta del país.

- Baix consum calòric.

Això darrer és possible gràcies al hara hachi hu, un dels refranys més populars d’Okinawa que es pot traduir, més o menys, per “la panxa al vuitanta per cent”; això és, no atipar-se i deixar de menjar quan ni tenim gana ni estem tips. Afartar-se obliga el cos a desgastar-se amb un digestió llarga, que accelera l’oxidació de les cèl·lules. La moderació allarga la vida.

Com també ho fa la ingesta d’aliments antioxidants. En concret, aquests en són els quinze de la dieta d’Okinawa: tofu, miso, bonítol, pastanagues, goia (una verdura amarga), konbu i nori (unes algues), col, ceba, brots de soja, hetxima (una mena de cogombre), mongetes de soja, moniato, pebrots i te sanpintxa (una barreja de te verd i flors de gessamí).

Catalunya segueix d’a prop el Japó pel que fa a esperança de vida, gràcies al clima i la dieta mediterrània, que ens permet gaudir d’aliments saludables com verdures, peix blau, fruita, baies, fruits secs, cereals i oli d’oliva. Fins i tot el vi negre, amb moderació, esdevé un bon vasodilatador i antioxidant.

Comptat i debatut, es tracta de decidir si mengem per viure o si vivim per menjar.

Més detalls sobre l'estil de vida de la gent d'Ogimi, en aquest enllaç

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada