Translate

dimarts, 31 de gener del 2017

Casa sana: Plantes que netegen

(Aquest text correspon a un article publicat el passat 20 de gener al diari El Vallenc: www.elvallenc.cat)

Les plantes donen vida i caliu a qualsevol racó i ajuden a millorar la qualitat de l’aire. Potser, fins i tot més del que ens pensem.

L’any 1989, la NASA va encarregar un estudi científic per analitzar com determinades espècies vegetals purifiquen l’aire d’un interior.

Es van tenir en compte els contaminants químics més habituals:

El benzè, que es troba a detergents, pintures, vernissos, productes de cautxú per a la neteja i al fum del tabac. Fa baixar la pressió arterial i es considera cancerigen.

- El xilol, que s’usa en la fabricació de molts plàstics, pintures, vernissos i coles, en productes fets de cuir i que també és al fum del tabac. Provoca irritació de la pell, de les vies respiratòries i de la membrana mucosa de l’ull.

L’amoníac, que es troba als ordinadors, al fum del tabac i a productes de neteja industrial. Causa sensació de gola seca, dolors al pit i inflamació de laringe i pulmons.

- El tricloroetilè, que és a productes de neteja per a catifes i robes, als cartutxos per a impressora i a pintures i vernissos. És cancerigen i produeix irritació de pell i d’ulls i afecta el fetge i els ronyons.

El formaldehid, a resines, aïllants, productes de neteja, catifes, farciment de matalassos, ordinadors, videoconsoles, forns, làmpades, fustes, coles, pintures, vernissos, cosmètics, etc. Ocasiona irritació d’ulls, nas i gola, visió borrosa, maldecap, nàusees. Afecta especialment les persones asmàtiques.

L’informe resultant determina quines són les millors plantes per netejar una llar i aconsella tenir-ne de variades. Les més recomanades són:

El potus.
- Lspathfyllum.
- La palmera de bambú o palmera xinesa.
- La sanseviera.
- El ficus robusta

Tanmateix, a la llista hi ha, també, entre d’altres, l’anthurium, la gerbera, l’heura, les cintes, les azalees, l’heura, la schefflera i els crisantems.

Ja sabeu: per a una casa més sana, poseu plantes a la vostra vida.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dimecres, 25 de gener del 2017

Feng Shui viscut: Viure sense complicar-se l'existència

Avui, us proposo comentar aquesta sala. Quan la comento, recordeu que no tinc en compte gustos personals i només faig referència a aspectes que no ajuden a un bon Feng Shui.


Complicant-se la vida

No us passa que moltes vegades us compliqueu la vida (pel que sigui: perquè no sabeu dir que no, perquè soumassa exigents i perfeccionistes...) i no ens adoneu que podríeu fer-vos les coses més fàcils?

M'atreviria a dir que pot ser el cas de la persona (o persones) que viu a la casa de la imatge perquè els objectes col·locats a l'ampit de la finestra representaran un bon entrebanc cada vegada que vulgui obrir la finestra. Recordeu: La simbologia és un aspecte molt important a tenir en compte a les llars, oficines, etc. Ens retroalimenta i, per sortir, del cercle cal canviar aquesta simbologia per una que sigui adient.

Soledat

D'altra part, la figura sola, podria indicar certa soledat. Fixeu-vos sempre què representen els objectes decoratius de la manera més objectiva possible. Si a la figura, hi sumeu la carbassa que hi ha sobre la tauleta, imagineu-vos! (això darrer és broma, però no del tot...)

Inseguretat

El sofà contra la finestra no és el més adequat. Els qui em llegiu habitualment ja ho sabeu. En parlava en d'altres posts, com aquest: 
http://fengshuimontsemilian.blogspot.com.es/2017/01/feng-shui-practic-un-dormitori-que.htmlhttp://fengshuimontsemilian.blogspot.com.es/2017/01/feng-shui-practic-un-dormitori-que.html


Natura morta

Els elements que hi ha al centre de la tauleta, tot i ésser naturals, no transmeten vida, sinó tot el contrari. Podem decorar amb flors seques sempre es vegin boniques, acolorides. Les haurem de renovar, però, sempre que es vegin velles i brutes.

Tauleta-mirall

Mai no us recomanaria una tauleta ni transparent ni que sigui un mirall. En cap d'aquests dos casos no us ajudarà a retenir l'energia. Sobre mobles transparents, en parlava en aquest article i sobre miralls, per exemple, en aquest altre. 

Tant la natura morta com aquesta tauleta ens parlen d'una persona a la qual l'energia se li escapa més del que caldria.

I tingueu present que els consells que ofereixo en aquest post només fan referència als aspectes més formals, genèrics, i, per tant, aplicables a totes les llars: una bona manera de començar a aplicar Feng Shui.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dilluns, 23 de gener del 2017

Feng Shui personal: Ikigai i sentit de l'humor


(Aquest text correspon a un article publicat el passat 5 de gener al diari El Vallenc: www.elvallenc.cat)


Aquest Nadal em van regalat un concepte, el d’ikigai, en forma del llibre del mateix nom i subtitulat “Els secrets del Japó per a una vida llarga i feliç”, d’Héctor Garcia i Francesc Miralles i editat per Entramat.

Fa unes setmanes tot just parlava de paraules japoneses molt especials, com komorebi, que fa referència a la llum del sol que es filtra per entre les fulles dels arbres. Ikigai es pot traduir literalment per “la felicitat d’estar sempre ocupat” però el que vol dir va més enllà. Correspon a la raó de viure, a allò que fa que ens llevem cada matí.

Segons els japonesos, tothom en té un, tot i que hi ha qui encara el cerca. Es tracta d’un dels secrets per a una existència llarga, saludable i feliç, com la dels habitants d’Okinawa, una de les poblacions més longeves de la terra, amb l’índex de centenaris més elevat del món. “Tenir un ikigai clar i definit, una gran passió, dóna satisfacció, felicitat i sentit a la vida.”

A l’índex d’aquest llibre que us proposo hi trobareu, entre d’altres, una descripció de la filosofia ikigai, quins són els factors quotidians que afavoreixen una existència llarga, com reduir l’estrès, els testimonis de les persones més ancianes d’Orient i d’Occident, tradicions, llegendes i suggeriments de dieta i d’exercicis.

A les reflexions dels qui han superat els cent anys hi ha autèntiques perles. Walter Breunning, nascut a Minnessota (EUA) el 1896, va viure 114 anys. C0nclou: “Si mantens el cap ocupat i el cos ocupat, estaràs aquí força temps”.

Jeanne Calment, nascuda a Arles (França) el 1875, va viure 122 anys. Expliquen que fins els 100 anys anava amb bicicleta, va viure a casa seva fins els 110 i va deixar de fumar als 120 perquè les cataractes no li deixaven veure bé com dur-se la cigarreta a la boca. El dia que va complir-ne 120 va afirmar: “Hi veig poc, no hi sento gaire, no puc notar res, però tot està bé”.


fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com


(La metafísica xinesa ens parla de les 3 Sorts. Tot i que el Feng Shui es refereix tan sols al que es coneix com la Sort de la Terra i a l'harmonització de l'energia de l'entorn, val a dir que l'actuació de la persona -o Sort de l'Home- esdevé cabdal. Sempre que dic "Feng Shui personal" vull fer menció a aquesta capacitat personal d'acompanyar amb consciència l'evolució que permet la correcta aplicació del Feng Shui.)

divendres, 20 de gener del 2017

Feng Shui viscut: Un dormitori de solter

A primer cop d'ull aquest dormitori, tot i que no es pot dir que sigui lleig i que sembla comptar amb materials de qualitat, transmet una certa fredor, una manca de caliu. Aquesta és la meva percepció. 

Ara bé, hi ha alguns aspectes que, des del punt de vista del Feng Shui no resulten aconsellables:

1. Armari sense portes.

Massa elements a la vista no ajuden al relax. Ho vaig explicar en aquest altre post.

2. Connexió del bany amb l'habitació.

Aigua i parella no casen. Jo vaig desenvolupar en aquest article.

3. Sembla que només hi ha una tauleta de nit.

Si és així, caldria afegir-n'hi una altra, com deia en aquest consell.

4. Al darrera del llit hi manca el capçal i no compta amb una bona paret al darrera.

Des del punt de vista de les formes, el Feng Shui aconsella disposar d’una bona tortuga segons la teoria dels 5 animals.

Això, traduït al llenguatge planer vol dir que no s’ha de seure d’esquena a portes, finestres o passadissos ni, per exemple, dormir contra una paret que compta amb portes, finestres, etc.

Dit tot això, es podria deduir que aquest espai correspon a una persona sola, probablement un home (pel tipus de decoració) sense relació estable i que no descansa prou bé, amb tot el que això comporta.
Pel que fa als colors utilitzats, caldria un estudi aprofundit de fengshui tradicional per saber quins són els més adequats per harmonitzar les energies presents. D'entrada, en un dormitori sempre són convenients colors més suaus i càlids.

Els consells que ofereixo en aquest post només fan referència als aspectes més formals, genèrics, i, per tant, aplicables a tots els dormitoris: una bona manera de començar a aplicar fengshui.

Més informació: fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

dimecres, 18 de gener del 2017

Feng Shui viscut: Un dormitori que parla per si sol

En aquest dormitori, des del punt de vista del fengshui i gustos personals a part, hi ha força aspectes que grinyolen i que donen moltes pistes sobre les situacions que viuen els seus usuaris.


1. El quadre al damunt del capçal és desmesurat.

Aquesta desproporció -que fa que sembli ben bé que, en qualsevol moment, caurà sobre el cap d'algú...- no ajudarà a descansar amb tranquil·litat. 

2. Simbologia que representa el número 3,

Es troba tant al quadre (grup de 3 cercles) com al llit (3 coixins blancs). En un dormitori de parella mai no s'aconsella. Simbolitza la intromissió d'una tercera persona en la relació.

3. El llit es troba "arraconat".

La diferència d'espai disponible a banda i banda del llit reflecteix un desequilibri en la parella. Segurament, el membre que dormi a tocar de la paret viurà una situació més difícil que l'altre. Fins i tot, és possible que, tot i tractar-se d'una habitació doble, hi dormi una sola persona amb dificultats per trobar una relació estable.

4. El sofà es troba arrambat a una porta.

El fet que el sofà no permeti obrir la porta, representa obstacles, com sempre que no podem obrir portes o finestres sense entrebancs.

Que estigui situat donant l'esquena a la porta es tradueix en inseguretat i vulnerabilitat. I és que, segons el que s’anomena la teoria dels cinc animals celestials, sempre hem de comptar amb una “bona tortuga”; això és, la nostra esquena ha de restar protegida i, per tant, no pot passar que descansem amb un passadís, una porta o una finestra a la nostra esquena.
La part més primitiva del nostre cervell, durant segles, ha vetllat per la nostra supervivència. Els homes primitius havien d’estar a l’aguait que res ni ningú els pogués sorprendre per l’esquena. Malgrat que l’espècie humana ja no es troba exposada als perills dels animals salvatges durant la nit, la nostra consciència més amagada segueix tenint cura de nosaltres i el fet de seure o dormir sense un bon aixopluc fa que no es desconnecti del tot i que, per tant, es gasti més energia de la que cal.
Fixem-nos que, a més, el llit també està posat de manera que la porta queda en rera.
5. Hi ha un vidre que fa de mirall, en un lateral.
No és bo que cap mirall -o similar- ens reflecteixi mentre dormim. El descans esdevé de menys qualitat. Si és el vostre cas, proveu a cobrir-lo provisionalment durant dues o tres nits i notareu la diferència.
6. Telèfon a la tauleta de nit.
No s'acaba d'apreciar del tot bé però fa la impressió que hi ha moltes connexions a la zona del llit. Aquest aspecte no pertany al terreny de fengshui però és important perquè incideix en la salut de les persones. Caldria mesurar per conèixer quin nivell de contaminació electromagnètica pateixen els usuaris d'aquesta habitació.
Pel que fa als colors utilitzats, caldria un estudi aprofundit de fengshui tradicional per saber quins són els més adequats per harmonitzar les energies presents. Els consells que ofereixo en aquest post només fan referència als aspectes més formals, genèrics, i, per tant, aplicables a tots els dormitoris: una bona manera de començar a aplicar fengshui.
Més informació: fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dilluns, 16 de gener del 2017

Astrologia Xinesa: Dos calendaris i un gall

(Aquest text correspon a un article publicat el passat 13 de gener al diari El Vallenc: www.elvallenc.cat)

El proper 28 de gener els xinesos celebraran l’entrada del nou any.

Alguns costums al voltant d’aquesta tradició són la reunió de tota la família, el lliurament a nens i joves d’un sobre vermell amb una petita quantitat de diners a dins com a desig de bona sort o el ball de les danses del Drac i del Lleó.

Les festes comencen amb el primer mes lunar -data que coincideix amb la lluna nova més propera al dia equidistant entre el solstici d’hivern i l’equinocci de primavera- i acaben al cap de quinze dies, amb el Festival dels Fanalets.

Tanmateix, poques persones saben que a la Xina (i a d’altres cultures influenciades per la cultura han, com la coreana, la japonesa o la vietnamita, entre d’altres) es fan servir dos calendaris: el de la lluna –que és el que coincideix amb la celebració popular- i el del sol –que enguany s’iniciarà el dia 3 de febrer-.

Els qui treballem amb la metafísica xinesa (4 Pilars o astrologia, Feng Shui, etc.) utilitzem aquest darrer.

El 2017 serà l’any del Gall de Foc.

Fer prediccions sobre què portarà aquesta nova etapa que serveixin per a totes les persones esdevé inassolible perquè les energies que arriben amb aquest nou cicle influiran de manera diferent segons les dates de naixement de cadascú (lloc, hora precisa, dia, mes i any). Una bona anàlisi requerirà un estudi personalitzat.

Sí que es poden fer, però, algunes afirmacions molt generals. Per exemple:

* Que les persones que hagin nascut al mes de març experimentaran canvis relacionats amb la feina.

* Que les persones nascudes els anys 1945 1951, 1957 1963, 1969, 1975, 1981, 1987, 1993, 1999, 2005 i 2011 trobaran reptes a superar.

* Que els nadons que arribin al món entre febrer del 2017 i febrer del 2018 seran, al llarg de tota la seva vida, persones a qui agradarà anar a dormir d’hora i llevar-se amb l’albada.

Els meus millors desitjos per a tothom!

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dijous, 12 de gener del 2017

Astrologia: Viure amb la lluna


(Aquest text correspon a un article publicat el passat 30 de desembre al diari El Vallenc: www.elvallenc.cat)

En encetar el nou any és, per a mi, el moment de comprar un nou “Llunari”, el del 2017, un llibre-calendari de la lluna per aprofitar la seva influència dia a dia.

Amb explicacions i gràfics molt entenedors, el podeu fer servir per treballar al jardí però no només per això, ja que permet consultar les millors dates per feinejar amb animals, abelles, vi, cervesa i fusta, entre d’altres, i per tenir cura de la vostra salut i del vostre cos (cabells, ungles, etc.)

Amb més de 35 anys de recerca i experiència en relació a les influències còsmiques, el seu principal autor és Michel Gros, horticultor ecològic. Diu: “Treballar i viure amb la lluna és una forma senzilla i natural d’optimitzar els recursos i de millorar la nostra manera de viure respectant l’entorn”.

Si us interessa aquest tema, el podeu complementar amb “Huerto-jardín ecológico”, de Jesús Arnau i Mariano Bueno, i “Del huerto a la despensa”, de Mariano Bueno (tots dos editats per Integral).

El primer és una guia per al cultiu ecològic per a espais de totes les mides (des d’un hort urbà fins a una gran extensió).  Hi trobareu la proposta de fusionar hort i jardí, el descobriment gastronòmic de moltes flors i un munt de tècniques i consells de cultiu (associacions, rotacions...), tractament de plagues, com crear i utilitzar compost, nocions de paisatgisme i moltes coses més.

El segon ensenya com conservar de manera natural fruites i verdures. Hi aprendreu diversos mètodes de conservació producte a producte (en fresc, amb calor -escaldat, pasteurització i esterilització-, assecat i deshidratat, congelació, en vinagre, fermentats, maceració en oli, amb sal, amb sucre -compotes, melmelades, confitures, almívars-) així com algunes receptes.

Hi ha una dita dels indis d’Amèrica que diu que “la Terra no és una herència dels nostre pares sinó un llegat per als nostres fills”. Que un dels nostres objectius sigui tenir-ne cura, ara i sempre, i gaudir d’un feliç any.

fengshui@montsemilian.com
www,montsemilian.com

dilluns, 9 de gener del 2017

Feng Shui personal: La riquesa de les paraules


(Aquest text correspon a un article publicat el passat 9 de desembre al diari El Vallenc: www.elvallenc.cat)

La programació neurolingüística (PNL) és una estratègia de comunicació, desenvolupament personal i psicoteràpia, creada per Bandler i Grinder a Califònia als anys 70, segons la qual hi ha una connexió entre els processos neurològics, el llenguatge i els patrons de comportament apresos mitjançant l’experiència.

Així, s’ocupa de la influència que el llenguatge té sobre la programació mental i treballa per canviar els patrons per tal de modificar la vida de les persones i ajudar-les a superar determinades problemàtiques.

L’entorn, la manera de pensar i de com ens relacionem amb el món determina el llenguatge que fem servir.

Els pobles que habiten la selva de l’Amazones disposen de moltes paraules per dir “verd”. Al seu torn, el finès compta amb una enorme riquesa semàntica a l’hora de parlar de la neu (per exemple, de la forma com es precipita, de com es presenta) i descriu amb cinc verbs onomatopeics diferents com es trepitja.

Remenant per Internet he trobat una llista de deu paraules japoneses que no tenen traducció equivalent en la nostra llengua. Totes elles reflecteixen l’admiració per la natura del poble nipó així com la importància de la cortesia.  N’he fet una tria:

Itadakimasu: Es relaciona amb el principi budista de respectar tots els éssers vius. Es diu abans dels àpats per donar les gràcies a totes les plantes i els animals que van donar la seva vida per transformar-se en el menjar que es va a consumir i a totes les persones que han intervingut en el seu procés d’elaboració.

Otsukaresama: Significa “estàs cansat” amb un matís de reconeixement de l’esforç i d’agraïment per la dura tasca realitzada.

Shirin-yoku: Es traduiria per “bany forestal”. Això és, endinsar-se en el bosc tranquil i silenciós per relaxar-se.

Komorebi: Fa referència a la llum del sol que es filtra per entre les fulles dels arbres.

Aquesta darrera, poesia pura.

Contacte: femgshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dijous, 5 de gener del 2017

Feng Shui personal: Viure desperts


(Aquest text correspon a un article publicat el passat 4 de novembre al diari El Vallenc: www.elvallenc.cat)

Viure l’ara i aquí amb consciència plena és el que proposa el mindfulness. Es tracta d’acceptar els pensaments, les emocions, les sensacions i, en definitiva, la realitat, sense jutjar ni prestar atenció ni preocupació pel passat ni pel futur (restar atrapats en el que va ésser ens pot abocar a la depressió i estar pendents només del que serà ens pot conduir a l’ansietat).
Des dels anys 70 del segle XX, la psicologia clínica i la psiquiatria han desenvolupat diverses aplicacions terapèutiques basades en el mindfulness per ajudar a guarir algunes problemàtiques psicològiques.
Aquest concepte enfonsa les seves arrels al budisme i es basa en el moviment vipassana, una antiga tècnica de meditació.
El Dr. Jon Kabat-Zinn, autor del  llibre “Vivir con plenitud las crisis” (editorial Kairós), va descobrir la meditació zen als 21 anys i va investigar de forma científica aquesta pràctica mil·lenària per aplicar-la a Occident.
Així, va crear, a l’Escola de Medicina de la Universitat de Massachusetts, un programa de reducció de l’estrès basada en l’atenció plena (REBAP), adreçat tant a individus sans com a persones que pateixen diversos trastorns i malalties (dolors crònics, desordres de l’alimentació, depressió, ansietat, etc.) L’any 1982 va publicar el primer article sobre aquest tema.
Un estudi  publicat el 2011 a “Psychiatry Research: Neuroimaging”, basat en imatges per ressonància magnètica, relacionava la participació en aquest programa amb canvis en la concentració de matèria gris a regions del cervell implicades en els processos d’aprenentatge i memòria, regulació emocional i d’altres.
El Dr. Kabat-Zinn afirma que “la relació que mantenim amb el nostre cos, la nostra ment, els nostres pensaments i les nostres emocions ens aporta, si és la correcta, salut, benestar i saviesa. El cultiu de l’atenció plena és un acte radical d’amor i compassió per un mateix”. I insisteix “Si augmentes la consciència, els canvis a la teva vida vénen sols”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com


(La metafísica xinesa ens parla de les 3 Sorts. Tot i que el Feng Shui es refereix tan sols al que es coneix com la Sort de la Terra i a l'harmonització de l'energia de l'entorn, val a dir que l'actuació de la persona -o Sort de l'Home- esdevé cabdal. Sempre que dic "Feng Shui personal" vull fer menció a aquesta capacitat personal d'acompanyar amb consciència l'evolució que permet la correcta aplicació del Feng Shui.)