Translate

dijous, 5 de gener del 2017

Feng Shui personal: Viure desperts


(Aquest text correspon a un article publicat el passat 4 de novembre al diari El Vallenc: www.elvallenc.cat)

Viure l’ara i aquí amb consciència plena és el que proposa el mindfulness. Es tracta d’acceptar els pensaments, les emocions, les sensacions i, en definitiva, la realitat, sense jutjar ni prestar atenció ni preocupació pel passat ni pel futur (restar atrapats en el que va ésser ens pot abocar a la depressió i estar pendents només del que serà ens pot conduir a l’ansietat).
Des dels anys 70 del segle XX, la psicologia clínica i la psiquiatria han desenvolupat diverses aplicacions terapèutiques basades en el mindfulness per ajudar a guarir algunes problemàtiques psicològiques.
Aquest concepte enfonsa les seves arrels al budisme i es basa en el moviment vipassana, una antiga tècnica de meditació.
El Dr. Jon Kabat-Zinn, autor del  llibre “Vivir con plenitud las crisis” (editorial Kairós), va descobrir la meditació zen als 21 anys i va investigar de forma científica aquesta pràctica mil·lenària per aplicar-la a Occident.
Així, va crear, a l’Escola de Medicina de la Universitat de Massachusetts, un programa de reducció de l’estrès basada en l’atenció plena (REBAP), adreçat tant a individus sans com a persones que pateixen diversos trastorns i malalties (dolors crònics, desordres de l’alimentació, depressió, ansietat, etc.) L’any 1982 va publicar el primer article sobre aquest tema.
Un estudi  publicat el 2011 a “Psychiatry Research: Neuroimaging”, basat en imatges per ressonància magnètica, relacionava la participació en aquest programa amb canvis en la concentració de matèria gris a regions del cervell implicades en els processos d’aprenentatge i memòria, regulació emocional i d’altres.
El Dr. Kabat-Zinn afirma que “la relació que mantenim amb el nostre cos, la nostra ment, els nostres pensaments i les nostres emocions ens aporta, si és la correcta, salut, benestar i saviesa. El cultiu de l’atenció plena és un acte radical d’amor i compassió per un mateix”. I insisteix “Si augmentes la consciència, els canvis a la teva vida vénen sols”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com


(La metafísica xinesa ens parla de les 3 Sorts. Tot i que el Feng Shui es refereix tan sols al que es coneix com la Sort de la Terra i a l'harmonització de l'energia de l'entorn, val a dir que l'actuació de la persona -o Sort de l'Home- esdevé cabdal. Sempre que dic "Feng Shui personal" vull fer menció a aquesta capacitat personal d'acompanyar amb consciència l'evolució que permet la correcta aplicació del Feng Shui.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada