Translate

divendres, 4 de novembre del 2022

Més enllà del Feng Shui: Els rumors

Tal dia com avui, 4 de novembre, de 1869 naixia la revista científica Nature, encara ara una de les més prestigioses del món. No cal dir que, en publicacions com aquesta, i per sort en moltes d’altres, els rumors no hi tenen cabuda.


Tanmateix, aquests formen part de la vida quotidiana de pobles i ciutats. Hi ha un conte taoista, recollit per Pascal Fauliot en una edició de Kairós, titulat
 El rumor, que defineix, en poques línies, aquest mal endèmic.

Explica la història d’un deixeble de Confuci,  Zen Sheng, que va anar a fer un viatge pel regne de Fei. I va succeir que, en aquestes contrades  un home que es deia com ell va cometre un assassinat.

Va faltar temps perquè un veí de la mare de Sheng l’anés a visitar, esverat: “He sentit que han detingut en Zen per assassinat”. Ella, sense deixar el que estava fent, respongué: “Impossible. El meu fill és incapaç de fer una cosa així”.

Una mica més tard, una amiga també hi va treure el nas: “Sembla que el teu fill ha matat algú”. Aquesta vegada la mare va seguir teixint i no va contestar.Aquella mateixa tarda, un desconegut va preguntar a un transeünt, al davant de la porta de la casa: “És aquí on viu l’assassí Zen Sheng?”

Al matí següent, la mare de Sheng ja havia empaquetat les seves coses i marxat ben lluny d’allà.

La lliçó final diu: “Pots aturar a temps la mà que és a punt de colpejar-te, però la llengua que t’acusa, com l’atures?”

Afirmava el filòsof alemany Schopenhauer (1788-1860) que la quantitat de rumors inútils que una persona pot suportar és inversament proporcional a la seva intel·ligència.

Sigui com sigui, penso que la millor manera d’evitar-los és ser prou intel·ligent com per no escampar-los.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Article relacionat: Els tres filtres de Sòcrates

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada