Translate

dijous, 5 de desembre del 2019

Astrologia xinesa: La rateta o allò que ha de venir


El dissabte 7 de desembre, amb el sol a 15º de Sagitari, comença el mes de la rata (en xinès, zi) segons el calendari xinès.

Hi ha molts relats diferents relatius a com els noms dels dotze animals del zodíac xinès donen nom als mesos. El més popular explica que Buda va convocar-los a una reunió i l’ordre en què van arribar ho va determinar.

Totes aquelles persones que tinguin una rata a la seva carta de 4 pilars (carta astral feta segons l’astrologia xinesa), d’entre els quatre animals que hi pot haver, pot ser que s’identifiquin amb alguna o algunes de les característiques que exposo a continuació.

La rata és l’animal més creatiu i innovador. Si bé a Occident, les connotacions que desperta -protagonistes de pel·lícules d’animació a banda- no resulten gaire positives. Tanmateix, a Orient se’n valora la seva vivacitat nocturna, el seu pensament àgil i la seva cautela.

Sol tenir moltes i molt bones idees però sempre li cal algú que l’ajudi a dur-les a terme. Si no, anirà saltant d’ocurrència en ocurrència, a quina més original, sense executar-ne cap.

També, té un sentit de l’humor una mica peculiar, que no tothom segueix, acostuma a ser estalviadora i li agrada gaudir de llibertat d’actuació i viatjar.

A partir de primers de febrer de 2020, la rata passarà a ser l’animal de l’any. Per tant, podem saber, en part, quina energia ens portarà el nou any si ens fixem en què vivim aquest mes de desembre, ja que serà, si fa no fa, un petit tast del que ens espera.

Des dels començaments de l’existència humana, i al llarg de les successives generacions, ¿hi ha hagut algun moment històric en què els governants deixessin d’observar el sol, la lluna i els planetes, en què deixessin de registrar els seus moviments i explicar els seus significats? Alça el teu cap i contempla la immensitat dels cels; mira al teu voltant i meravella’t de les manifestacions sobre la Terra. Perquè aquestes són les forces primigènies descrites pels savis de l’antiguitat” (Sima Qian, primer historiador xinès, segle II aC).

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dijous, 28 de novembre del 2019

Feng Shui: Nadal amb bon Fengshui


A menys d’un mes de les festes nadalenques hi ha qui ja ha començat a posar els guarniments bé a la llar bé a la feina.

Una pregunta freqüent, en arribar aquestes dates, és com podem decorar d’acord amb les indicacions del fengshui.

El primer a considerar és que cal un ambient endreçat ja que mai no s’ha d’aplicar fengshui en un entorn massa atapeït o caòtic. Si volem afegir molts elements decoratius nadalencs a un espai, potser no estaria de més retirar-ne alguns dels habituals, que ja tornaran al seu lloc passades festes. La proposta és, doncs, canviar la decoració i no augmentar-la.

Si sou dels que poseu arbre, on col·locar-lo? Un lloc on sempre estarà bé és al sector est del vostre plànol. Si no us resulta possible ubicar-lo en aquest punt, podeu cercar el sector est de l’estança on us vagi bé de posar-lo.  En una casa en què s’hagi fet un estudi de fengshui aprofundit es podrà determinar amb més precisió si hi ha altres punts convenients per posar-lo

Un cop instal·lat, com guarnir-lo? Cal tenir en compte que un arbre correspon a l’element fusta (dels cinc amb què treballa el fengshui: foc, terra, metall, aigua i fusta). Aquests elements es relacionen entre ells de diverses maneres. En l’anomenat cicle de creació, el foc produeix terra, la terra crea el metall, el metall conté aigua, l’aigua nodreix la fusta i la fusta alimenta el foc. En l’anomenat cicle de control, la fusta consumeix la terra, la terra estanca l’aigua, l’aigua apaga el foc, el foc fon el metall i el metall talla la fusta.

A l’hora de fer-los servir convé fer servir el cicle de creació, que és harmònic. Per tant, si, per exemple, decorem l’arbre (element fusta) amb objectes vermells o estrelles (element foc) i daurats o boles (element metall), caldria afegir-hi element terra (objectes quadrats o grocs o marrons) per completar el cicle: la fusta crea foc; el foc, terra; i la terra, metall.  Si el decorem amb elements blancs (element metall), que és tendència, caldrà afegir-hi element aigua (color blau).

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

divendres, 15 de novembre del 2019

Més enllà del Feng Shui: Meditar en els txacres


Els txacres són centres d’energia que reparteixen l’energia, o prana, per tot el nostre organisme.

Tot això segons una antiga doctrina hindú, base de la filosofia del ioga, que diu que disposem de set txacres principals, a més d’altres considerats menors.

Els tres primers s’anomenen inferiors perquè corresponen a la part baixa del cos. S’ocupen de la nostra realitat exterior.

-         El primer és a la base de la columna i es diu muladhara o de l’arrel. Ens aporta seguretat i estabilitat.
-         El segon, denominat swadhisthana o del sacre, per la zona on s’ubica, ens ajuda a fluir amb els esdeveniments,  a estar oberts/es als canvis i a gaudir de la vida. És la seu de la creativitat.
-         El tercer, manipura o plexe solar, es relaciona amb la consciència d’un/a mateixa, amb la voluntat i l’autoestima. És la base de la nostra energia

Els txacres intermitjos tenen a veure amb la nostra realitat interior.

-         El quart, anahata o del cor, gestiona l’energia de l’amor (entès com amor universal) i de la compassió.
-         El cinquè, vishuddha o de la gola, ens ajuda a expressar-nos.
-         El sisè, ajna o tercer ull (situat entre les celles), allotja la saviesa.

El setè, sahasrara o de la coroneta, és el txacra superior i s’ocupa del nostre potencial espiritual infinit, dels nostres aspectes més místics.

Molts dels bloquejos que experimentem a la nostra vida provenen d’alguna disfunció d’aquests engranatges. Per exemple, si el segon txacra està obert i equilibrat, som persones sensibles, intuïtives, idealistes, fem plans i ens adaptem als canvis. Si es troba desequilibrat o bloquejat, ens costa fixar-nos límits, ens tornem massa melodramàtics/ques, res ens sembla prou bo, ens quedem sense iniciativa, podem ser hipersensibles o insensibles, esdevenir manipuladors/es o patir pors.

La meditació en els txacres resulta un bon mètode per equilibrar-los i prové de l’antiguitat.  Diu un proverbi xinès que “per estar sa, calen la terra i el cel”. La meditació no deixa de ser una forma de connectar-los.

Si desitgeu aprofundir en cadascun dels set txacres, visiteu aquest enllaç.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Més enllà del Feng Shui: La flor de lotus


Hi ha una imatge que em sembla preciosa: L’hinduisme associa els txakres a flors de lotus.

Per als qui no hi esteu familiaritzats, un txakra (paraula que prové del sánscrit i significa “roda”) és un centre d’energia que fa de contacte entre els nostres cossos subtils i el físic.

La primera menció que se’n fa és als Upanixads, textos hindús escrits entre els segles VII i V aC, els quals contenen els ensenyaments bàsics del vedanta, una doctrina de caràcter místic i esotèric.

A través dels txacres, l’energia (o prana) circula i es reparteix per tot l’organisme. La fluïdesa amb què funcionen determina com de bé ens sentim físicament i emocional i de quin nivell de pau interior disposem. Hi ha diverses maneres d’equilibrar-los. Una d’elles és la meditació.

Es representen com lotus, un símbol poderós en la tradició hindú perquè esdevé una analogia de la vida. Neix del fang i, de la mateixa manera que es manté net, es diu que no hem de deixar que cap aspecte negatiu en què estem arrelats, ens afecti. També, tal com s’esforça per assolir la llum, hem d’esbrinar quins són els nostres objetius. Per acabar, igual que aquesta flor és dins l’aigua però no es mulla, hem de viure al món sense que ens impregni.

Encara hi ha un altre paral·lelisme entre el lotus i els txacres. Així, el primer txacra s’associa a l’element terra, equival·lent del fang en què el lotus enfonsa les seves arrels; el segon correspon a l’element aigua, en la qual creix; i el tercer, a l’element foc, o la llum que troba en sortir a la superfície.

En situacions difícils o en moments complicats, doncs, la imatge d’un lotus adquireix un significat que acompanya i dona esperança.

“Mitjançant l’observació microscòpia i la projecció astronòmica, la flor de lotus pot esdevenir la base de tota una teoria de l’univers i en un agent mitjançant el qual podem percebre la veritat” (Yukio Mishima, escriptor japonès 1925-1970).

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Astrologia xinesa: Emocions a flor de pell


Segons el calendari xinès, el dia 7 de novembre, moment en el qual el sol serà a 15º de la constel·lació d’Escorpí, va donar pas al mes del porquet, que sempre arriba amb una bona quantitat de l’energia de l’element aigua, amb tot el que això comporta: emocions remogudes i a flor de pell i, també, una mica de por i de recessió. Si hiafegim que som en un any (i fins el febrer de 2020) també regit pel mateix animal, la racció d’aigua es duplica.

Deixem enrera, doncs, el metall i la terra del mes regit pel gos i del metall que omple la tardor. Fixeu-vos que aquest darrer element correspon a l’energia de la lluita i de les manifestacions. Noteu com a Catalunya (però també a Xile o a Hong Kong, entre d’altres) s’ha sentit la força de l’espasa. La tardor sol ser un moment de l’inici de moltes lluites; com a mostra, l’11 de setembre de 1714 o l’1 d’octubre de 2017.

Tornant al porquet del zodíac xinès, la seva natura correspon a la d’algú que valora molt el confort de la llar i a qui li plau exercir l’hospitalitat. És per això que el caràcter xinès que correspon al concepte de família representa un porc sota un sostre, tot indicant que cap casa està completa sense el seu porquet feliç.

Si heu nascut entre primers de febrer de 2007 i primers de febrer de 2008, entre primers de febrer de 1995 i primers de febrer de 1996, entre primers de febrer de 1983 i primers de febrer de 1984, entre primers de febrer de 1971 i primers de febrer de 1972, entre primers de febrer de 1959 i primers de febrer de 1960 o entre primers de febrer de 1947 i primers de febrer de 1948, potser us identifiqueu amb aquestes qualitats. També, si heu nascut entre els dies 7 de novembre i 7 de desembre de qualsevol any. Tanmateix, aquesta només serà una petita part del que correspondria a la vostra carta de 4 pilars, queés la carta astral feta segons l’astrologia xinesa.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com


divendres, 25 d’octubre del 2019

Més enllà del Feng Shui: Paret, mirall o finestra


Una vegada, en un funeral al qual vaig assistir, una amistat de la persona difunta va sortir a dir-ne unes paraules d’homenatge. Va explicar que hi ha tres menes de persones: les que són com una paret, amb les quals només es pot xocar; les que ens fan de mirall, en què ens hi veiem reflectits; i les que són com una finestra oberta al món, que corresponia ben bé al tarannà de la senyora que ens havia deixat.

Aquesta metàfora m’ha acompanyat sempre des d’aleshores, no només per veure la gent des d’aquesta perspectiva sinó, en la mesura del possible i suposo que no sempre amb èxit perquè no és fàcil, intentar ser el més “finestra” possible, que és l’opció que més m’agrada.

Així, sigui on sigui, si mirem al nostre voltant, o a les notícies, segur que hi trobarem qui no està gens obert ni al diàleg ni a escoltar els altres, sense lloc al seu cor per a l’empatia i la compassió. El filòsof Karl Popper (1902-1994) expressava molt bé certa paradoxa al respecte. Deia: “Hem de reclamar, en nom de la tolerància, el dret a no tolerar els intolerants”. I és que els intolerants serien com una paret.

També, tot sovint, hi ha persones que ens ajuden a veure com som i, en conseqüència, a millorar. Julio Cortázar va escriure: “Sempre vas ser el meu mirall. Vull dir que per veure’m havia de mirar-te”.

I, finalment, hi ha les que ens obren la porta a la possibilitat de veure el món des de noves perspectives, de descobrir paisatges, d’aprendre i, a la llarga, d’encetar camins.

La persona que m’ho va ensenyar, aquell dia, és un psiquiatre que es diu Ramon Andreu. És autor, entre d’altres, del llibre El GPS secreto de nuestra mente. Nuestros cuatro puntos cardinales, que recomano a tothom a qui agradi la psicologia i/o que vulgui saber més sobre si mateix.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dimecres, 23 d’octubre del 2019

Més enllà del Feng Shui: El camí cap al costat fosc


Escric aquest article el mateix dia que es fa pública la sentència contra les preses i els presos polítics, que Catalunya plora i que el temps ho acompanya amb un cel entelat i un plugim recalcitrant.

Moltes persones i institucions han publicat comunicats condemnant la manca de sentit democràtic de les institucions espanyoles. No es pot esperar menys en un país en què et poden caure entre un i tres anys per abús sexual, entre sis i dotze per violació, entre deu i quinze per homicidi i entre nou i tretze per manifestar-te pacíficament i voler escoltar la veu del poble a través d’unes urnes.

Avui he pogut constatar amb tristesa com hi ha gent que se’n fot, del patiment aliè. Dol de manera especial quan es tracta de persones que viuen a i de Catalunya, perquè de desagraïts el món n’és ple.

Dit això, ara no us penseu que em falta un bull si copio part del diàleg que el Yoda fa seu en una de les pel·lícules de la saga Star Wars: “La por és el camí cap al costat fosc. La por porta a la ira. La ira condueix a l’odi. L’odi porta al sofriment. Sento molta por en tu”.

Hi ha gent que em mira amb cara de perplexitat, talment com paladins de la recta moral, quan els dic que m’agrada aquesta sèrie de pel·lícules. Darrera de la trama d’aventures de ciència ficció, hi rau un pou de saviesa. George Lucas va viure l’efervescència  cultural a la Califòrnia dels anys setanta, quan les filosofies orientals es van donar a conèixer a l’engròs a Occident, i això s’hi fa palès. Hi està present a la forma de vida jedi i, sobretot, als ensenyaments que el Yoda transmet al jove Luke Skywalker.

Tot això ve a tomb perquè el més fàcil en aquests moments és caure en la por, la ira i l’odi. Tanmateix, això només condueix al sofriment. El veritable repte és no perdre la dignitat i no deixar-nos endur per la ràbia. Cal enviar llum a tothom. Tot sovint, els botxins són qui més la necessiten. No cal que els seguim al costat fosc. Prenguem com a exemple figures com Gandhi o Martin Luther King i seguim fent de la pau la nostra ensenya.

fengshui@montsemlian.com
www.montsemilian.com


divendres, 11 d’octubre del 2019

Més enllà del Feng Shui: La ignorància perjudica la salut

Cada vegada ens empassem més rumors i més notícies falses. Si cercar i preguntar és fàcil, encara ho és més no plantejar-se el benefici del dubte i contribuir a escampar la mentida.

Així, si comprovéssim moltes de les informacions que ens arriben a través de les xarxes o mitjançant els grups de whatsapp tot escrivint-ne el titular en algun cercador d’Internet, esbrinaríem que moltes vegades es tracta d’un fake, paraula que defineix alguna cosa com a falsa. Sense anar més lluny, si faig cas del que es publica a Facebook, el senyor Emilio Aragón, l’entranyable “Miliki” de la meva infantesa, mor diverses vegades cada any quan, en realitat, ens va deixar l’any 2012, als 83 anys. En pau descansi.

De la mateixa manera, hi ha moltes persones que es dediquen a fer córrer tot allò que els expliquen sense cap mena d’indagació sobre la seva certesa. En alguns casos, això és fa sense cap mena d’odi. En d’altres, la voluntat esdevé perjudicar algú, amb la ignorància de no saber que qui et fa mal, et fa més fort; qui parla malament de tu, et fa important; qui t’enveja, et fa valuós; i, sobretot, que, quan tenim la mala intenció de ferir els altres, ens ataquem a nosaltres mateixos. I és que l’impacte d’experimentar emocions negatives esdevé nefast per a la pròpia energia.

L’ésser humà és ben contradictori perquè, d’una part, es pot omplir la boca de la paraula “amor” i, de l’altra, pot ser més dolent que la tinya. I és que resulta fàcil estimar la gent que ens agrada, com la família i les amistats o el nostre poble. El repte és estimar tothom, fins i tot aquells que no ens cauen bé o que ens assetgen. En el fons, aquesta és la veritat que rau al nucli central de la majoria de creences espirituals, que es pot assolir amb l’ajut de l’empatia i la compassió.

Per tot això, us proposo que no us cregueu tot el que escolteu o llegiu. Adreceu-vos a qui té la informació de primera mà. No deixeu que brolli la ràbia i la vostra salut ho agrairà. No us agradaria que, si mai algú difongués xafarderies sobre vosaltres, us preguntessin abans de donar-les per bones? A mi sí, i estaria encantada d’atendre tothom. Això sí, sempre, amb tot l’amor.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

divendres, 27 de setembre del 2019

Més enllà del Feng Shui: Secrets per a una llarga vida


Hi ha una llegenda que explica que, a l’antiga Xina, un caminant viatjava cap un llogaret del qual es deia que tots els seus habitants vivien més de cent anys.

Quan era a punt d’arribar va veure com una dona, tot brandant un pal, perseguia un home vell. El viatger, corprès, li va preguntar per què tractava així una persona gran.

Ella respongué: “Aquest és el meu fill i estic molt enfadada amb ell perquè mai fa cas dels nostres consells de longevitat. És per això que sembla més ancià que jo”.

Conduït fins a la vila, deu persones grans cantaren al viatjant el “Cant a la gran longevitat”.
La primera persona va dir:  “Mai no bec alcohol”.
La segona: “Faig una passejada després de cada àpat”.
La tercera: “Segueixo un règim vegetarià”.
La quarta: “M’estimo més caminar que anar amb carruatge”.
La cinquena: “Sempre faig treballs físics”.
La sisena: “Cada dia practico txikung”.
La setena: “Deixo les finestres obertes per respirar aire fresc”.
La vuitena: “Me’n vaig a dormir d’hora i em llevo d’hora”.
La novena: “Evito que el sol em cremi”.
La desena: “M’allunyo de qualsevol preocupació”.

De fet, es tracta d’afegir vida als anys i no anys a la vida. Segons la Medicina Xinesa Tradicional, aquests són senyals que indiquen que el teu cos disposa d’una vitalitat adequada:

- T’adorms ràpid, profundament, i al matí et lleves sense dificultat i amb energia.
- No tens estrenyiment.
- Tens gana, trobes el gust als aliments i deixes de menjar abans d’estar molt tip.
- Et mous bé, tens les cames i els genolls àgils i forts, et ve de gust bellugar-te i fer exercici i no et canses amb facilitat.
- No tens fred ni als peus ni a les mans.
- Tens fluidesa d’idees, bon rendiment intel·lectual i bona memòria.
- Et sents il·lusionat amb els nous reptes o projectes i somrius de manera relaxada i sense motiu.

Si repasseu aquesta llista i no us hi veieu massa reflectits, sempre podeu provar d’aplicar-vos els deu consells del “Cant a la gran longevitat”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dimecres, 28 d’agost del 2019

Més enllà del Feng Shui: Consells per a un son reparador


Segur que alguna vegada us heu aturat a pensar que l’ésser humà dorm durant gairebé un terç de la seva vida, una activitat que no resulta tan passiva com sembla, ja que el cos, durant el son, fa molta feina per relaxar-se, restaurar-se i reconstruir-se.

Per exemple, és quan genera més hormona de creixement, important per cremar greix i gaudir d’una musculatura sana, i el cervell aprofita que els vasos sanguinis es dilaten i estimulen la circulació per processar informació.

La quantitat d’hores que cal dormir depèn tant de l’edat com, també, de les característiques pròpies de cada persona i tan perjudicial és no dormir prou com fer-ho més del compte.

El que sí està clar és que per gaudir d’una bona salut cal descansar en les millors condicions i que les conseqüències d’una mala higiene del son mai no resulten positives, ja que provoquen, entre d’altres, minva de capacitats neurocognitives (i, per tant, menys rendiment als estudis i a la feina), un sistema immunològic més feble i propensió a patir més problemes metabòlics i endocrins.

La Medicina Xinesa Tradicional ofereix alguns consells per a un son reparador:

Mai no hauríem d’estar desperts més enllà de les 23:00 hores.

El sopar ha de ser lleuger i no ha d’incloure aliments freds, greixosos o difícils de digerir. A més, cal prendre’l amb temps suficient per anar al llit amb la digestió feta.

A la nit cal evitar els estimulants com el cafè o el te, les begudes alcohòliques o el tabac.

- Cal fugir de tot allò que activi la ment en excés.

- Abans de ficar-se al llit resulten adequats els exercicis de relaxament i respiratoris i banyar els peus amb aigua calenta. Aquest és un costum molt arrelat a la Xina.

- És important descansar en un ambient completament fosc. Depèn de la llum que rep la retina, la glàndula pineal activa o inhibeix la secreció de melatonina, que regula el cicle son-vigília.

El refranyer català també hi diu la seva: “Com un bon son no hi ha cap medicina” i “Anar a dormir sense sopar, mai cap metge ha fet llevar”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com


dilluns, 12 d’agost del 2019

Feng Shui: Harmonia i bellesa


Hi ha qui confon fengshui amb decoració i, tot i que part de l’aplicació dels principis d’aquesta disciplina xinesa es tradueix en elements decoratius (formes, colors, materials, etc.), no són el mateix.

De la col·laboració eficaç entre un consultor de fengshui i un interiorista sorgeixen, entre d’altres, les dues qualitats esmentades al títol d’avui.

Perquè no hi ha bon fengshui sense bellesa i perquè la bellesa per si sola no ho és tot, m’encanta treballar en equip amb arquitectes d’interior.  Per sort, tinc l’oportunitat de fer-ho de tant en tant.

Un bon assessorament de fengshui abans que l’interiorista redistribueixi un espai, si es tracta, per exemple, d’una reforma integral serveix per tenir en compte aspectes formals, tals com:

-    La importància de poder transitar pel centre de gravetat d’un habitatge, sense que hi hagi parets o mobles al damunt.

-   El fet que no és bo que bany i dormitori es comuniquin directament (en qualsevol cas, poden ser contigus sempre i quan el capçal del llit no es trobi paret per paret amb l’inodor).

-    La inconveniència que les portes d’un bany i d’una cuina estiguin enfrontades.

També, qüestions no tant genèriques sinó ben específiques, a partir de l’anàlisi personalitzada d’un espai en concret, com ara:

-   On resulta adient que hi hagi portes o espais de pas.

-  Quin és el millor ús per a cada habitació.

- Quines zones són les més adequades per al descans dels seus habitants, atenent, entre d’altres, a les seves orientacions favorables.

Tot això sense oblidar mesurar les possibles geopaties o zones poc sanes a causa de les influències tel·lúriques.

Aquesta és tan sols una petita mostra de la informació que ajuda a fer d’una llar un lloc no només harmònic i bell sinó també pràctic, sa i ple de bona energia.

Al capdavall d’això es tracta, de viure en les millors condicions possibles.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dilluns, 5 d’agost del 2019

Més enllà del Feng Shui: Un temps per a cada cosa


Un llibre m’ha cridat l’atenció: “Los ritmos del cuerpo. Comprende la cronobiología para mejorar tu alimentación, el sueño y tu salud (Amat Editorial), de Marc Schwog, psiquiatre i neurobiòleg de la Universitat de París.

La cronobiologia és la ciència que estudia els ritmes biològics que influeixen en els processos vitals dels éssers vius. La idea que només tenim un rellotge biològic és errònia perquè, de fet, en tenim molts de diferents per a diverses funcions. Entre molts d’altres, el del ritme vigília-son (de vint-i-quatre hores), el de generació cel·lular (de set dies) i el d’activitat cerebral (de noranta minuts).

La teoria diu que l'alteració d’aquests cicles pot acabar en malaltia (hipertensió, insomni, obesitat, etc.) i  que, en la mesura que ens hi adaptem, la nostra vida millora. D’altra part, els ritmes del cos es tenen en compte des de fa milers d’anys en la medicina tradicional xinesa. En trobareu informació detallada a “Medicina china tradicional. Vivir sin enfermar” (Oberon), de Liu Zheng.

La cronoteràpia és l’aplicació pràctica de la cronobiologia. Sense anar tan lluny, l’any 2017 es va concedir el Premi Nobel de Medicina a J. Hall, M. Rosbah y M. Young per la seva recerca sobre aquesta matèria.

Per exemple, sabeu quina és la millor hora per fer esport? En quin moment disposem de més energia per treballar? Per què un medicament no fa el mateix efecte al matí que a la tarda? Les respostes són totes a l’obra de Schwog.

Algunes curiositats:

-         A les 4:30 hores de la matinada la nostra temperatura assoleix el seu pic més baix i a les 19:30 hores, el més elevat. Com més temperatura, més rendiment cerebral.

-         A les 6:30 hores y a les 18:30 hores la pressió de la sang està al seu nivell màxim.

-         Si voleu un rendiment intel·lectual alt i millorar la memòria a llarg termini, aprofiteu la franja que va entre les 14:30 i les 18:00 hores.

Com diu un fragment de l’Eclesiastés (Antic Testament): “Tot té el seu moment. Sota el cel hi ha un temps per a cada cosa”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dimarts, 30 de juliol del 2019

Més enllà del Feng Shui: A través del temps


L’estiu convida a cercar una estona i un raconet a recer de la calor, de les mosques i dels mosquits per submergir-se en una lectura lleugera i refrescant. El títol d’avui correspon a un dels llibres que us vull recomanar per evadir-vos i que potser alguns ja coneixeu.

Comencem, però, pel seu autor, Brian Weiss (Nova York, 1944), psiquiatra i escriptor d’èxit. Es va graduar amb honors a les universitats de Columbia i Yale. Ha estat professor a la Universitat de Miami i director del Departament de Psiquiatria del Centre Mèdic Mount Sinai,  també a Miami.

A partir de la seva pràctica professional de la Psiquiatria va desenvolupar una metodologia per treballar la regressió a vides passades.

Al llibre Muchas vidas, muchos maestros (Ediciones B), del qual ja se n’ha celebrat el 30è aniversari i ha estat traduït a quaranta idiomes, narra les seves vivències amb la Catherine, una pacient clau en la seva trajectòria. El que va començar com una sessió d’hipnosi psiquiàtrica més va acabar revelant a Weiss tot un món per explorar, no només pel que fa a la reencarnació sinó també en relació a la pervivència de l’ànima després de la mort.

Segons la seva experiència, que ha treballat la regressió amb més de quatre mil persones, recordar situacions traumàtiques de vides anteriors ajuda a guarir traumes, fòbies, etc.

Si la seva primera obra (Muchas vidas...) se centra en el cas que va determinar el rumb de la seva carrera, el segon, A través del tiempo, narra els treballs amb diverses persones.

Si les llegiu, i us quedeu amb ganes de més, n’hi ha moltes d’altres; entre les quals Lazos de amor, Los mensajes de los sabios, Meditación, Espejos del tiempo o Eliminar el estrés.

Segur que us atraparan. I és que, com deia el místic Teilhard de Chardin, “No som éssers humans que tenen una experiència espiritual. Sóm éssers espirituals que tenen una experiència humana”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dilluns, 29 de juliol del 2019

Més enllà del Feng Shui: El moliner, el seu fill i l'ase


Avui manllevo el títol d’aquest article d’una faula de Jean de la Fontaine (segle XVII).

Explica que, un dia, un moliner i el seu fill han d’anar a mercat. Així és que carreguen la mercaderia al seu ase mentre ells marxen a peu al seu costat. De sobte, uns veïns se’n burlen perquè caminen en lloc d’aprofitar el mitjà de transport.

Aleshores, el moliner fa pujar el fill a l’ase. En passar per uns rentadors, unes dones exclamen que el fill no té pietat del pare, ja gran. Decideixen, doncs, que sigui aquest qui munti l’animal.

Amb l’home al damunt del ruc, uns camperols criden que és un pare sense sentiments per permetre que el noi vagi a peu mentre ell va tan còmodament instal·lat.

Tots dos damunt l’ase emprenen el darrer tram del viatge fins que unes ancianes els titllen de maltractadors per carregar tant un pobre animal.

Encara que molt antigues, les faules retraten molt bé la naturalesa humana d’abans i sempre. La història del moliner, el seu fill i l’ase posa de manifest que es faci el que es faci mai tothom estarà content.

Imagineu que avui celebrem, posem per cas, el “Dia mundial de les persones a qui agrada el cafè sense sucre” i aquesta és una qüestió per la qual es pot ser discriminat i, fins i tot, empresonar. Imagineu que sóc un personatge públic i que signo un manifest a favor de prendre el cafè com a cadascú li agradi més. Mireu d’endevinar quantes persones, sense valorar per res el meu suport, em retreuran no haver penjat la bandera del cafè sense sucre en un lloc ben visible de casa meva.

Quan l’any vinent, signi el manifest i pengi la bandera, em recriminaran no haver fet, jugant-me el físic, un video en directe a les xarxes socials mentre em prenc un cafè sense sucre.

Si, en lloc de valorar les accions positives, ens centrem en criticar-les per allò que, subjectivament, creiem que hi manca, penso sincerament que ens ho hem de fer mirar.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com


dimarts, 23 de juliol del 2019

Feng Shui: Estiu reparador


A l’estiu, la calor i el cansament acumulat al llarg del curs ens obliguen a afluixar el ritme, a cercar moments per a nosaltres mateixos/es, a descansar i a gaudir de petits plaers com una posta de sol, un sopar amb els amics, una tarda a la piscina, un refresc a l’ombra o un passeig a la vora del mar.

A l’estiu, solem disposar de més espai, temporal i mental, per a la reflexió, per revisar el nostre camí i per pensar per on volem seguir.

A l’estiu, convé carregar piles per afrontar els nous reptes que vindran.

Ja fa uns anys vaig iniciar el projecte Escola del Benestar, amb propostes diverses. des del Grup de Meditació fins a tallers de Fengshui breus i molt pràctics fins al Curs Professional de Fengshui presencial o a distància.

El coneixement d’aquesta i d’altres disciplines ens ajuda a estar amb harmonia amb nosaltres mateixos/es i amb l’entorn.

Si aquest és un dels teus nous propòsits, i alguna de les meves propostes t’interessen, posa’t en contacte amb mi escrivint a fengshui@montsemilian.com o trucant al telèfon 645 13 69 97 per ampliar la informació. T’atendré amb molt de gust-


Grup de meditació
S'adreça tant a persones que no la practiquen habitualment, per tal que en puguin aprendre i aprofundir-hi de forma gradual, com a persones que ja hi estan avesades. Es treballen diverses formes de meditació així com treballs interns i s’adapta a les necessitats dels/les assistents.

Tallers de Fengshui
2 hores de durada. Programa a determinar.

Curs de Fengshui Professional
Engeguem una nova edició al setembre.

dimarts, 2 de juliol del 2019

Més enllà del Feng Shui: Sense odi ni impaciència


Els exercicis taoistes anomenats “els cinc sons curatius” persegueixen l’harmonia física i mental. Es recomana dur-los a terme entre tres i nou vegades al dia cadascun; si pot ser, en llevar-se.

En articles anteriors hem tractat les pràctiques relativesal benestar del fetge, els pulmons, l’estómac i els ronyons i a les emocions que, en medicina tradicional xinesa, s’hi associen. Avui arribem al darrer per treballar el cor, un dels òrgans vitals més importants.

A l’antiga Xina es creia que la consciència hi residia. Així, “Hsin”, la paraula xinesa que significa “cor” també vol dir “ment”, referida a la ment emocional per distingir-la de la ment racional (“Yi”). No és difícil entendre la relació del cor amb les emocions si ens adonem de les reaccions d’aquest òrgan segons ens sentim; per exemple, quan tenim por o quan ens espantem.

Segons aquesta teoria és com si tinguéssim dos cors: d’una part, el celestial, també anomenat “palau de cristall”, que representa la saviesa i viu al cap, i, de l’altra, el cor emocional, que viu al pit. Quan naixem, és el celestial el que lidera el nostre desenvolupament. En créixer, és l’emocional el que ens controla si no és que enfortim el nostre cor celestial.

Els sons curatius contribueixen a refredar els òrgans i a restaurar-ne l’energia positiva. Segons la teoria dels cinc elements, el cor correspon a l’element foc.

Per fer-lo, inhaleu profundament  i, després, exhaleu mentre arrodoniu els llavis i emeteu el so “jau”, allargant la lletra “u”. En treure tot l’aire, visualitzeu el vostre cor banyat d’una llum vermella i com en marxen les emocions negatives com l’odi, l’arrogància, la crueltat i la impaciència.

Hi ha un provebí xinès que diu “La gent té cura del seu cabell cada dia. Per què no del seu cor?”

fengshui@montsemiilan.com
www.montsemilian.com


dimarts, 25 de juny del 2019

Més enllà del Feng Shui: Respirar per ser lliures


Després d’haver parlat en articles anteriors dels sons curatius relatius al fetge, als pulmons i a l’estómac, respectivament, avui us en presento el dels ronyons.

Es tracta d’exercicis de respiració taoistes que cerquen l’harmonia tant física com mental. S’aconsella de practicar-los, com a mínim, tres vegades al dia cadascun i, si és possible, a primera hora del matí.

El so curatiu dels ronyons consisteix esdevé una tècnica per mantenir-los sans i afavorir-ne un funcionament eficaç.

Segons la teoria dels cinc elements, els ronyons corresponen a l’element aigua. En medicina tradicional xinesa, aquest equival al que s’anomena l’energia “yin pura”, freda en comparació a la que representa el foc, que és “yang pur”, tot escalfor.

Sense sortir d’aquest marc teòric, si s’acumula massa escalfor als ronyons, aquests no poden funcionar de forma correcta. Com a curiositat, per veure la relació dels ronyons amb el fred, cal fer notar que l’emoció negativa associada als ronyons és la por i, quan algú s’espanta molt, se sol dir que “s’ha quedat gelat”.

Realitzar, doncs, aquest so curatiu, millorarà no només el funcionament d’aquests òrgans sinó que ajudarà a neutralitzar la por.

Per fer-lo, concentreu-vos en els vostres ronyons, a banda i banda de la columna vertebral, a la part baixa de l’esquena. Seieu en una cadira amb les cames juntes, de manera que es toquin genoll amb genoll i turmell amb turmell. Inhaleu profundament mentre inclineu el tronc endavant i, amb les mans, abraceu els genolls. Mentre feu això, arrodoniu l’esquina i eleveu la mirada. Notareu que la zona de l’esquena on hi ha els ronyos s’estira. Després, exhaleu tot l’aire mentre emeteu el so “txuguei”, allargant la lletra “e” de la síl·laba “guei”. En treure tot l’aire, empenteu la columna contra els ronyons i imagineu-los dins d’una bossa de color blau que es buida de totes les pors emmagatzemades. En acabar, seieu amb l’esquena recta i respireu de manera profunda fins tornar a repetir l’operació.

Deia Horaci que “qui viu amb por mai no serà lliure”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com