Translate

divendres, 12 de juny del 2020

Més enllà del Feng Shui: Sor Hildegarda


Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, es va començar a emprar molt el terme “sororitat”, que, tot i que no es troba inclòs, encara, al Diccionari, es defineix a la Viquipèdia com el “lligam estret entre dones basat en el compartiment d'experiències, interessos, preocupacions, etc. en un context social i polític de discriminació en societats patriarcals.” 

Curiosament, la persona que va proposar aquest neologisme va ser l’escriptor Miguel de Unamumo. Prové del llatí soror (“germana”), en contraposició a frater (“germà”), que dona lloc al mot “fraternitat”. La seva idea era crear un terme per a expressar el concepte de fraternitat entre dones.

El significat de soror explica també que a les germanes religioses se les anomeni “Sor”. Avui us vull parlar d’una que va ser molt especial ja que en ella conflueixen la “sororitat” i el fet de tractar-se d’una dona pionera i destacable en molts àmbits.

Em refereixo a Sor/Santa Hildegarda de Bingen (Alemanya 1098-1179), una abadessa benedictina que era científica (metgessa, botànica, zoòloga, mineròloga), escriptora, il·lustradora, predicadora, mística, diplomàtica i compositora.

Es diu que és la primera persona de qui es conserva música escrita i es considera una de les artistes més prolífiques de la música medieval.

També es va dedicar a atendre malalts, escoltar-los i fer recerca de remeis per a guarir-los.  Amb una visió holística del món, va desenvolupar uns mètodes medicinals pels quals era molt coneguda i que avui dia encara fan servir alguns metges austríacs i alemanys.

És considerada protofeminista per la seva visió del paper de la dona en la societat i per la seva manera de fer.

Si us interessa la seva figura, hi ha una pel·lícula anomenada Vision, de la directora Margarethe von Trotta, sobre la seva vida. A més, trobareu fàcilment tant molta de la seva extensa obra escrita com llibres sobre Sor Hildegarda.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada